linten prijzen rozet
linten prijzen rozet

Zo krijg je weer plezier in wedstrijden

Nieuws

Er komt misschien een dag waarop je jezelf afvraagt waarom je je paard nog elke week op de trailer zet en stad en land afrijdt voor die rozet die je toch nooit wint. Waarom sleep je jezelf er toch weer heen? En waarom ga je überhaupt op wedstrijd? Het kan je overkomen na veel stress of teleurstellingen. Maar als het gebeurt is het hoog tijd om het plezier in het rijden terug te vinden. Sportpsychologe April Clay geeft op Horse Journals tips.



1. Zie je wedstrijd als samenwerking


Een wedstrijd kan ervoor zorgen dat je nog enkel op jezelf let... als je dat laat gebeuren. Je gedachten kunnen worden overgenomen door de wil om te winnen en daarvoor moeten anderen verliezen. Je plezier gooi je overboord en er kan een punt komen dat een getalenteerde ruiter stopt met iets waar hij goed in is.

Kijk naar je wedstrijd als iets wat je samen doet. Jij en anderen houden zich aan regels en codes om samen deel te nemen aan een wedstrijd. Je kunt er veel plezier uithalen door te kijken naar anderen. Je kunt andere ruiters aanmoedigen. Een kijkje nemen in het hoofd van iemand anders kan erg motiverend werken.

2. Herdefinieer ‘succes’


Iedereen moet succes hebben om gemotiveerd te blijven. Zonder rozet voelen veel ruiters zich niet succesvol. Maar soms worden ze perfectionisten die hun eigen motivatie kapot maken. Wat we ook doen, we moeten blijven voelen dat we ontwikkelen en een effect hebben. Dus als je geen zin meer hebt in wedstrijden, pas je je meetlat aan. Meet je moeite, het nemen van risico’s, horsemanship en ontwikkeling van je vaardigheden. Succes komt in vele vormen, dus staar je niet blind op slechts het winnen.

3. Ga terug naar de basis


Waarom ging je in de eerste instantie op wedstrijd? Wat vond je als jonge ruiter zo leuk aan de paarden? De kans is groot dat het een voorrecht is dat je paarden hebt. Hoeveel geluk heb je eigenlijk? Hoeveel anderen kunnen niet doen wat jij doet? Terug naar de kern gaan - de liefde voor paarden en de paardensport - zorgt ervoor dat je weer dankbaar bent. Het plezier zit hem in het uitvoeren.

En vergeet niet je paard te bedanken. Jullie zijn een team en doen dit samen.

4. Ontwikkel een focusknop


Als je maar blijft malen over wedstrijden en rijden kan het piekeren een obsessie worden. Je moet niet denken dat je beter wordt als je die ene fout maar blijft herhalen in je hoofd. Net zoals een spier moet ontspannen om weer sterker te worden, hebben je hersenen ook een herstelperiode nodig om efficiënt te kunnen functioneren. Plan dus tijd waarin je mag denken aan het oplossen van je rijproblemen en tijd waarin je dat niet mag. Als je focusknop uitstaat, betekent dat niet dat je hoofd leeg is, maar er zijn gewoon even geen paardengedachten. Luister wat muziek of spreek af met vrienden. Zelfs op wedstrijd moeten er momenten zijn dat de knop om is en je even je hoofd leegmaakt.

5. Maak vriendjes met de vlinders


Faalangst kan je plezier vernietigen. Vlinders en een knoop in je buik kunnen ervoor zorgen dat je liever thuis was gebleven. Maar als je accepteert dat die vlinders er nou eenmaal bijhoren, dan zal hun gefladder niet escaleren. Een beetje zenuwen zijn normaal, want je lichaam maakt zich klaar om te presteren. De volgende keer dat je zenuwachtig bent denk dan niet ‘ik ben zo zenuwachtig, ik kan niet presteren’ maar: ‘mijn lichaam maakt me scherper, helpt me voorbereiden en het komt allemaal goed’. Deze kleine verandering in je innerlijke dialoog kan je presteren een stuk verbeteren.

6. Voel je zoals thuis


Als je het leuk vindt om te trainen en je dan fijn voelt, zorg er dan voor dat je tijdens het losrijden en in de proef bedenkt hoeveel training en wedstrijden met elkaar gemeen hebben. Je hebt hetzelfde paard, dezelfde vaardigheden, dezelfde trainer, dezelfde uitrusting en dezelfde uitdaging. Of het nu een springparcours, reinigproef of dressuurproef is.

7. Leer van je fouten


Teveel ruiters denken dat een fout voor falen staat. Fouten zijn echter heel veel waard, zonder ze kom je niet vooruit en neem je geen risico’s. Denk over een fout als een kans om te leren en te groeien. Deze kleine verandering kan ervoor zorgen dat wedstrijden rijden een stuk leuker wordt. Ga je fouten niet uit de weg, maar zie ze als een kans om te verbeteren.

Bron: Horse Journals