
Zo start je met het trainen van de lengtebuiging
NieuwsJe paard rechtuit laten lopen over de hoefslag en laten nageven, dat gaat vaak nog wel. Maar het correct rijden van oefeningen waarbij stelling en/of lengtebuiging nodig is, is toch wel een stukje lastiger. Instructrice Greetje Hakvoort, van Human & Horse Academy, legt uit wat het verschil is tussen stelling en lengtebuiging en ook hoe je een goede basis legt.
Stelling kun je vragen zonder lengtebuiging, maar het omgekeerde is niet mogelijk. Lengtebuiging zonder stelling lukt niet. Wanneer een paard stelling aanneemt, buigt het alleen het hoofd en eventueel de hals. Lengtebuiging is stelling met daarnaast buiging in de hele wervelkolom. Ook moeten de spieren aan de holle zijde moeten verkorten, terwijl de spieren aan de buitenzijde (bolle zijde) juist langer moeten worden. Stel, je rijdt op een linkervolte. Als iemand je van bovenaf zou filmen, zou je een paard zien dat van hoofd tot staart de vorm van een linksgebogen banaan heeft.
Onbelast beginnen
Greetje raadt iedereen aan om onbelast te werken aan vanaf de grond. Je staat of loopt dan dus naast je paard. Je kunt hierbij gebruik maken van een zachte kaptoom. Een kaptoom is een bitloos hoofdstel met doorgaans drie ringen aan de neusriem. Je klikt een teugel of halstertouw aan de middelste ring en je bent klaar om te beginnen. Je kunt trouwens ook een gewoon hoofdstel gebruiken. Plaats dan beide duimen aan weerszijden van de neusriem. Ga recht voor je paard staan en vraag het paard lichtjes te zakken met het hoofd om jouw hand naar beneden te volgen. Op zo’n moment ontspant niet alleen hele bovenlijn van je paard, maar ontspannen ook de kaken van je paard. Ontspannen kaken heb je nodig om stelling te kunnen vragen. “Als het paard blokkeert en niet nageeft, kun je geen stelling vragen. Dan moet het paard eerst weer loslaten. Op deze manier voorkom je dat je stelling forceert. Hierna vraag je het paard op een zachte manier naar links en naar rechts te kijken,” aldus Greetje. Hoe dat er precies uitziet, dat zie je in het onderstaande filmpje waarin Greetje dit met haar toen vijfenhalfjarige paard Nevada demonstreert.
Veelvoorkomende problemen
Volgens Greetje heeft het paard voorkeur in zijn lijf wat betreft buigen. De ene kant kan heel gemakkelijk gaan, terwijl de andere kant veel meer moeite kost. Dat heeft onder andere met de natuurlijke scheefheid van het paard te maken. Een paard dat de kaken vasthoudt kan zijn hoofd gaan kantelen, tijdens het rijden het bit vastpakken of bijvoorbeeld een heel andere buiging laten zien. Je paard kan dan bijvoorbeeld op de linker volte ineens ongevraagd een rechterbuiging tonen.
Het kantelen van het hoofd kan verschillende oorzaken hebben. Haken, onregelmatigheden in de mond of andere klachten in de spieren en/of rondom de wervelkolom kunnen mogelijke oorzaken zijn. Wil je zeker weten dat je paard deze oefening op de juiste wijze uitvoert, let dan op de oren. Deze moeten op gelijke hoogte van elkaar blijven.
Werk ook aan je eigen buigzaamheid
Behalve werken aan de buigzaamheid van het paard, vindt Greetje het ook belangrijk om aan je eigen buigzaamheid te werken. Als je rijdt en je van je paard een lengtebuiging vraagt terwijl jij vast zit in bepaalde spieren, kan het paard namelijk onmogelijk de vorm laten zien die je van het paard vraagt. Leg je verwachtingen voor zowel jezelf als je paard niet te hoog. Greetje: “Als wij naar de sportschool gaan verwachten we ook niet dat we binnen een week alles kunnen. Neem dus de tijd, maar vergeet ook niet om samen plezier te houden in het werk.”
Bron: Bitmagazine.nl