hooinet
hooinet

Beoordeel de kwaliteit van je hooi

Nieuws

Vrijwel ieder paard krijgt elke dag hooi of kuilgras. Sommige paardenhouders en/of stallen hebben een duidelijke voorkeur voor het voeren van hooi of kuilgras. Wat zijn de overwegingen en wat is het beste voor de paarden en pony’s? VoerVergelijk geeft aan wat de verschillen en voor- en nadelen zijn.


[row]

[eight]

Kijken


Hooi van goede kwaliteit is meestal groen in plaats van geel of bruin van kleur. Let daarnaast op onkruiden die eventueel giftig kunnen zijn. Een groot aandeel onkruid heeft ook invloed op de voedingswaarde. Het hooi mag geen zichtbare schimmel bevatten en als je het hooi uit elkaar schudt dan is het niet gewenst dat er grote stofwolken uit komen. Let ook op de structuur van het hooi. Hooi met veel stengels en weinig blad bevat een lage voedingswaarde. Als het hooi uitgebloeid is, dan zijn de zaadkoppen zichtbaar en is de structuur gemiddeld ook hoger.

Voelen


Door aan het hooi te voelen kun je een idee krijgen hoe grof het hooi is. Over het algemeen geldt: hoe grover het hooi, hoe lager de voedingswaarde. Grof hooi kan als buikvulling voor dikke paarden erg goed zijn, terwijl een mager paard beter fijn hooi gevoerd kan krijgen.

Ruiken


De geur van het hooi dient aangenaam en licht zoet te zijn. Een muffe geur kan duiden op schimmelvorming of grote hoeveelheden stof, waardoor een paard kan gaan hoesten.

[/eight]

[four]










Ruwvoercheck


Hoe goed is de kwaliteit van het ruwvoer dat jij je paard geeft? Paardenhouders vinden het vaak lastig om de kwaliteit van ruwvoer in te schatten op basis van visuele aspecten. Hoe ziet het ruwvoer eruit, hoe voelt en ruikt het? Is het grof, fris of juist stoffig? Doe de ruwvoercheck van Bit, VoerVergelijk en BLGG dit jaar op Horse Event! Neem een plukje hooi of kuilgras mee naar de Bit-stand en leer hoe je op basis van visuele aspecten kunt herkennen welk ruwvoer geschikt of ongeschikt is voor jouw paard of pony.



[/four]
[/row]

Conclusie


Als algemene regel geldt: hoe fijner je het zou vinden om in het hooi te slapen, hoe beter de kwaliteit. De voedingswaarde kun je niet altijd bepalen door goed naar het ruwvoer te kijken.  Hooi wat heel erg op elkaar lijkt kan in eiwitgehalte aanzienlijk variëren. Om de voedingswaarde van het hooi precies te bepalen, moet een ruwvoeranalyse uitgevoerd worden.  Door middel van een ruwvoeranalyse weet je precies welk voer of supplement je moet kiezen als aanvulling.

Lees meer:
Top 5 meest gemaakte ruwvoerfouten









In 2012 heeft VoerVergelijk.nl samen met Equilin, PKC en BLGG een ruwvoerquiz georganiseerd op Horse Event. Hieruit bleek dat paardenhouders het lastig vinden om de kwaliteit van ruwvoer in te schatten op basis van visuele aspecten, door middel van ruiken, zien en voelen. Daarom bieden Bit, VoerVergelijk.nl en BLGG dit jaar de mogelijkheid om meer informatie over jouw ruwvoer te krijgen. Neem een plukje hooi of kuilgras mee naar de Bit stand, naast de hoofdpiste, en leer hoe je op basis van visuele aspecten kunt herkennen welk ruwvoer geschikt of ongeschikt is voor jouw paard of pony. Handig!