veulen, benen, detail, weide
veulen, benen, detail, weide

Sprookjeseinde voor veulen met speciale ijzers

Nieuws

Een pasgeboren veulen met ernstig misvormde benen gaat een gelukkig leven tegemoet dankzij speciale ijzers die ervoor zorgen dat ze weer kan lopen, schrijft Horse and Country.


HorseWorld kreeg een telefoontje over een uitgehongerde en verwaarloosde merrie met een veulen in Noord Bristol, nadat ze werden gezien door iemand die zijn hond uitliet. De merrie had extreem ondergewicht, niet alleen vanwege uithongering maar ook omdat ze al haar reserves had opgebruikt om haar veulen te voeden.

Ze had ook een lange snor, waaruit werd opgemaakt dat ze lange periodes zonder eten zat. “Veel cob-type paarden krijgen een snor, maar hij slijt net zo snel weer af als dat hij groeit door het grazen”, vertelt Joanne Vaughan van HorseWorld. “De snor van deze merrie was zo lang, ze had zo te zien al maanden niet meer gegraasd.”

Zowel merrie als veulen worden behandeld door HorseWorld. Het merrieveulen, dat Cinderella is genoemd, heeft speciale ijzers aan haar achter voeten gelijmd gekregen, om haar benen te ondersteunen en ze correct te laten groeien. “Cinderella’s benen waren al misvormd toen ze werd geboren”, vertelt dierenarts Carys Chadwick. “Ze heeft doorgezakte koten en haar benen zwaaiden uit wanneer ze liep. Ze zijn nu recht en sterk en het paar kan samen gaan revalideren.”

De moeder komt al weer wat aan, maar het gaat langzaam omdat ze nog steeds haar veulen voedt.

Klik hier voor foto’s. 

Bron: Horse and Country