polaroids4_162236-300x300
polaroids4_162236-300x300

Zorgeloos paardrijden en presteren met Wintec

Nieuws


Rijden zonder zorgen, daar staat Wintec al dertig jaar garant voor. Het zadelmerk combineert innovatieve technieken met hightech materialen tot lichtgewicht en onderhoudsvrije zadels, die comfortabel zitten en op praktisch elk type paard passend zijn te maken. Niet voor niets is Wintec de nummer één op het gebied van synthetische zadels. Zo wordt paardrijden wel heel gemakkelijk. Dat weet endurance-amazone Carmen Römer ook, zij reed al ruim 100.000 km in een Wintec!

Wintec viert in 2016 haar dertigjarig bestaan. Al drie decennia loopt het van oorsprong Australische bedrijf voorop als het gaat om innovatie en technische ontwikkelingen. Niet alleen bezocht de Engelse prinses Anne om die reden de zadelfabriek, Wintec kreeg zelfs tot twee keer toe een bedankbrief van het Britse koningshuis.

Vooruitstrevend


De synthetische Wintec zadels werden oorspronkelijk ontwikkeld voor het racen. Deze racezadels bleken zo succesvol, dat er al snel veel vraag was naar Engelse zadelmodellen. De lichtgewicht Wintec zadels met het vooruitstrevende design en de felle kleurtjes braken de tot dan toe zeer traditionele wereld van de leren zadels helemaal open. In de jaren die volgden bleef Wintec haar zadels doorontwikkelen en luisterde daarbij altijd goed naar ervaringen uit het veld. Zo werkt het bedrijf al 25 jaar lang samen met dressuuramazone Isabell Werth, zelf fervent gebruiker van Wintec. De gouden medailles die ze won met Gigolo FRH op de Olympische Spelen van 1992 in Barcelona én vier jaar later in Atlanta, werden behaald in een Wintec dressuurzadel. Daarna werkte ze intensief mee aan de ontwikkeling van het zadel dat in 1999 onder haar naam op de markt werd gebracht. Inmiddels is het Wintec Isabell zadel het meest verkochte dressuurzadel ter wereld.

Voor veel paarden


Het Belgische bedrijf Aktis is distributeur van Wintec in Nederland. Het merk is bij diverse ruitersportzaken te koop, zoals Country Mill in Nijkerk. Zij zijn gespecialiseerd in het passen en aanmeten van zadels. Eigenaar, zadelmaker en –fitter Herman van der Bunt werkt al jaren met het merk en zijn ervaring is zeer positief. “Wintec zadels zijn heel makkelijk passend te maken voor veel verschillende types paarden door de verwisselbare boom en insert panels (Easy-Change® Fit Solution). Er zitten geen wollen kussens onder het zadel, maar een luchtkussensysteem. Daardoor ligt het erg comfortabel op de paardenrug. Het materiaal waarvan de zadels worden gemaakt is erg sterk en bovendien zeer onderhoudsvriendelijk: even schoonmaken met water en zeep is genoeg.”

Voor alle disciplines


Een zeer sterk punt van Wintec zadels is de prijs-kwaliteit verhouding, aldus de zadelfitter. “Er zit veel techniek in de zadels, maar toch is het heel betaalbaar. De prijzen variëren van 400 tot 1000 euro. Een Wintec is prijstechnisch dus interessant voor een grote groep ruiters en je krijgt echt waar voor je geld.” Bovendien is de keuze aan modellen groot. Of je nu een dressuur-, spring-, veelzijdigheids-, endurance-, Western- of IJslanderzadel nodig hebt; Wintec heeft het.

“We hebben zelfs een Australian stockzadel van Wintec in het assortiment, maar daar blijkt in Nederland niet veel vraag naar”, aldus Herman, die vertelt dat dressuurruiters verreweg de grootste doelgroep vormen. “Veelzijdigheidszadels worden niet meer zo veel gebruikt, behalve op maneges. Daar zijn Wintec zadels erg in trek, omdat ze sterk, comfortabel en makkelijk aan te passen zijn op verschillende paarden.”

Topmodel


Hét topmodel onder de Wintec zadels is zonder twijfel het Isabell Werth-model, ontwikkeld in samenwerking met de Duitse dressuuramazone. “Isabell rijdt zelf ook op dit model. Het is een modern zadel, met alle opties die een hedendaagse dressuurruiter verlangt, zoals verwisselbare beenwrongen en een diepe zit. Ook dit zadel heeft een makkelijk verwisselbare zadelboom, het speciale CAIR® luchtkussensysteem en een extra breed kussenkanaal dat de wervelkolom van het paard vrijhoudt. Dit model is uitgevoerd in Equi-Suede, een materiaal dat zachter is dan kunststof en een erg luxe uitstraling heeft. Bovendien geeft het de ruiter extra grip.”

Carmen Römer


Nog een topamazone die met plezier in een Wintec zadel rijdt, is Carmen Römer. Tijdens endurancewedstrijden zit zij rustig 160 km lang in haar Wintec pro veelzijdigheidszadel. “Ik rijd sinds 2005 met Wintec zadels”, vertelt Carmen. “Dat is gekomen doordat ik voor mijn eerste internationale wedstrijdpaard, Joker, maar geen passend zadel kon vinden. Ik heb wel zes dure zadels geprobeerd, maar steeds lag het net niet goed. Wintec bracht toen net het CAIR® luchtkussensysteem uit. Ik dacht dat dit wel eens goed zou kunnen passen bij Joker en dat klopte, het bleek dé oplossing. Destijds was er nog geen endurancemodel met CAIR®, dus heb ik een veelzijdigheidszadel gekocht. Die bood de meeste bewegingsvrijheid en dat is wel nodig als je er 160 km lang in moet zitten. Ik heb Joker nog tien wedstrijdjaren lang met een Wintec zadel gereden. Soms vragen mensen me wel eens: hoe kun je nu 160 km lang op een Wintec zitten? Maar dat gaat mij prima af, ik heb nergens last van.”
Tegenwoordig heeft Wintec overigens wel een endurancezadel met het CAIR® systeem en Easy-Change® Fit Solution in het assortiment: de Wintec Pro Endurance.

100.000 km op teller


Tegenwoordig traint Carmen zo’n twintig endurancepaarden. Daarvoor heeft ze vijf Wintec zadels in gebruik. “Bijna alle paarden lopen er fijn onder. Het is ook heel handig dat je zelf de boom kunt vervangen. Met de boommeter kun je precies zien welke boommaat je nodig hebt. Onze paarden verschillen soms zelfs in de zomer en winter van boommaat, omdat de trainingsintensiteit dan heel anders is. Dat is geen probleem met een Wintec. Ook fijn is dat ze praktisch onderhoudsvrij zijn. Ik rijd er door weer en wind mee, maar meer dan af en toe een borsteltje erover is niet nodig.”

Hoewel Carmens eerste Wintec inmiddels ruim vijftien jaar oud is en ze haar laatste Wintec een paar jaar geleden aanschafte, kan ze amper zien welk zadel het nieuwste of het oudste is. “Ze slijten amper en gaan superlang mee. En ze worden hier veel gebruikt: sinds 2005 heb ik al 10.000 uitgereden wedstrijdkilometers. Tel de trainingen daar nog bij en ik denk dat mijn Wintec zadels al wel 100.000 km op de teller hebben staan. Het zijn kwalitatief gewoon heel goede zadels, voor een mooie prijs.”

Meer weten over Wintec? Neem een kijkje op:
www.wintec-saddles.com

Agent voor de Benelux: www.aktis.be
Zorgeloos paardrijden en presteren met Wintec
Print
Zorgeloos paardrijden en presteren met Wintec
Zorgeloos paardrijden en presteren met Wintec
Zorgeloos paardrijden en presteren met Wintec
Zorgeloos paardrijden en presteren met Wintec