Massimo zadels
Massimo zadels

‘Sommige klanten zochten al jaren naar een passend zadel’

Nieuws

Het perfecte zadel voor je paard vinden kan lastig zijn. Daar weten ze bij Massimo zadels alles van. Geregeld krijgt het Duitse bedrijf te horen dat, met de aanschaf van een Massimo zadel, er een einde is gekomen aan een lange zoektocht. Massimo zadels zijn heel geschikt voor brede, ronde en korte paarden, maar eigenlijk is er voor elk paard en elke discipline een passend model.
[caption id=”attachment_100505” align=”alignright” width=”300”] Janine Pauls met links Tinker Shannon, waar alles mee begon.[/caption]

Misschien ken je zadelmerk Massimo wel van de Trail-zadels. Dit model, bedoeld voor lange afstandsritten, wordt het meest verkocht in Nederland. Maar het Duitse ruitersportbedrijf van de familie Zeitler maakt nog veel meer modellen. Er zijn prachtige Massimo zadels in dressuur, springen, veelzijdigheid en zelfs tölt-uitvoering. Hoe dat zo is gekomen, vertelt Janine Pauls, die met haar ouders eigenaar is van Massimo zadels.

“Mijn ouders hebben het bedrijf in 1988 opgezet. Toen werden er nog ruitersporttoebehoren verkocht, zoals paardendekens, caps, jassen en handschoenen. Eind jaren ’90 kocht ik zelf een paard. Een brede, dikke Tinker met de naam Shannon. Het lukte maar niet om een passend zadel voor haar te vinden. Daarom zijn we zelf een zadel gaan ontwikkelen”, vertelt Janine. Het zadel was niet alleen een succes voor Shannon, het bleek ook een gat in de markt. “Heel veel mensen waren geïnteresseerd. Het bleek dat er nog geen geschikt zadel was voor bredere, ronde paarden als Tinkers, Fjorden, trekpaarden, enzovoort. Ook op rondgeribde, korte pony’s en paarden ligt ons zadel erg goed.”

https://youtu.be/1wtuHLpGadk

Alle soorten & maten Massimo zadels


In Nederland is het Massimo zadel al jaren populair onder enduran- ceruiters én bij de eigenaren van Friese paarden met een barok model. Janine: “Van het één kwam het ander. Eerst hadden we dus alleen zadels voor zware paarden, later kwam er ook vraag naar Massimo’s voor fijner gebouwde rijpaarden. In ons assortiment hebben we nu voor ieder wat wils. Zo wordt hier in Duitsland het model Dressuur II het meest verkocht. Dit zadel heeft een diepe zit, keilkussens en de beugelriemen lopen onder het zweetblad door.”

Model Dressuur II is, net als bijvoorbeeld het populaire Trail-zadel, standaard leverbaar in boommaat 27 tot maar liefst 42. Ook de zit- maat en de lengte van de kussens zijn variabel. “Daardoor past ons zadel goed op heel verschillende paarden. We horen best vaak dat mensen heel lang hebben gezocht naar een goed zadel, maar dat niet konden vinden. Omdat hun paard te breed was, een gecompli- ceerde of te korte rug had. Het Massimo zadel is juist gemaakt voor dat soort paarden.”

Massimo zadels worden gemaakt van topkwaliteit Argentijns rundleder en hebben een boom van met staal versterkt hout. “De boom is te verstellen, zodat je de kamer iets smaller of breder kan maken. Daardoor blijft het zadel goed op je paard passen, ook als hij toe- of afneemt in gewicht of bespiering”, aldus Janine.

Zelf zadels getest


Janine ontwerpt de zadels samen met haar vader. “We luisteren daarbij heel goed naar de wensen vanuit het veld. Onze agenten geven door wat ruiters en amazones willen en daar passen wij onze zadels op aan. We laten proefmodellen maken die in de praktijk getest worden en schaven net zolang totdat we het ideale zadel hebben.” Daarbij wordt elk nieuw model ook door Janine zelf en haar Tinker uitgeprobeerd. “Ja, alle zadelmodellen die we verkopen hebben op Shannon, die inmiddels 24 jaar is, gelegen”, lacht ze. “Ik probeer ze allemaal uit, óók een töltzadel, ook al kan Shannon echt niet tölten. Natuurlijk wil ik zelf voelen hoe het zadel zit en mijn paard geeft ook heel duidelijk aan als het zadel niet lekker ligt of drukkingen geeft.”
Een heel bijzonder zadel is het model Smile, dat speciaal ontwikkeld wordt voor ruiters met een beperking. Maar ook andere speciale verzoeken zijn bij Massimo mogelijk. “Zo hebben we eens een zadel gemaakt met boommaat 56. Dat is echt heel breed, ik kan me bijna niet voorstellen dat je op zo’n breed paard kunt zitten zonder last van je liezen te krijgen. Maar we kunnen het dus wel maken!”, lacht Janine Pauls tot besluit.

Modellen & maten Massimo zadels


In de twintig jaar dat Massimo zadels bestaan, is er een keur aan modellen ontwikkeld. Een klein overzicht:

  • Dressuur I, II, DS Connect, MD Primo

  • Springen II, Saltatore

  • Veelzijdigheid FK, Son II

  • Trail

  • Tölt

  • Basso (voor kinderen)Deze modellen zijn vaak nog weer in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar. Standaard kan een zadel worden geleverd in boommaat 27 tot 42, op verzoek nog groter. Ook de lengte van de kussens is variabel, evenals de zitmaat (standaard 16,5, 17, 18 en 18,5 inch).  at voor bouw of omvang je paard ook heeft, er is eigenlijk altijd een goed Massimo zadel te vinden. Neem eens een kijkje op de site, daar kun je ook de Massimo dealer bij jou in de buurt vinden. www.massimo-sattel.de


 
Massimo
-D73-35-175-6122-23-23
1