zebra
zebra

Zeldzame Hartmanns Bergzebra geboren in Amerika

Nieuws

In de Virginia Zoo in Amerika werd afgelopen week een nieuwe zebra verwelkomt, schrijft Horsetalk. Het gaat om een merrieveulen van een zeldzaam ras: de Hartmanns Bergzebra.



Geboren


Het merrieveulen werd vorige week geboren en is het vijfde lid van de kudde in de Virginia Zoo. Het veulentje heeft nog geen naam. De dierentuin heeft laten weten aan naamwedstrijd te starten om een leuke naam voor het kleintje te vinden.

De moeder van het veulen, Abbey, is al ervaren. Dit is haar derde kind. De dierentuin houdt de zebra’s nu nog even achter de schermen zodat ze wat tijd met elkaar kunnen doorbrengen. Over een tijdje zullen moeder en dochter weer in het verblijf te zien zijn voor het publiek.

Zeldzaam


De bergzebra is een bedreigde diersoort. Van de Kaapzebra, net als de Hartmanns Bergzebra een ondersoort van de bergzebra, leven er waarschijnlijk amper tot geen exemplaren meer in het wild. Met de Hartmanns is het iets beter gesteld, maar ook hun aantallen dalen steeds verder. Vooral omdat hun leefgebied steeds meer gebruikt wordt als landbouwgrond. In 2011 werden er 8300 exemplaren geteld, waarvan 177 in gevangenschap. Naar verwachting zal dit aantal de komende 25 jaar nog met zo’n 10 procent dalen. Om te zorgen dat het ras niet uitsterft, worden de dieren in gevangenschap gefokt.

Het ras


Bijzonder aan deze zebra’s is dat ze meer strepen hebben dan veel andere soorten en dat ze brede, horizontale strepen hebben op hun billen en geen strepen op hun buik. De dieren leven in Zuid-Angola en Namibië in bergachtige gebieden met veel rotsen. Dat is ook de reden dat hun hoeven in de eerste weken enorm hard groeien. Daarnaast gebruiken ze hun hoeven ook om in de droge grond te graven naar water.

Klik hier voor foto’s van het schattige veulentje.


Bron: Horsetalk