herfst, blad
herfst, blad

Giftige herfstbladeren

Nieuws

De herfst is weer begonnen en overal liggen bladeren, takken, maar ook eikels etc. Dit is een feest voor paarden die in een paddock staan. Ze kunnen zo voorzien in hun natuurlijke behoefte aan foerageren. Maar is dit wel zo gezond? Bestaat de kans op vergiftiging?



Natuurlijk instinct


Veulens zouden van hun moeder moeten leren wat ze wel en niet kunnen eten. In theorie weet een paard dus zelf wat eetbaar is en welke planten, bomen en struiken giftig zijn. Door de huidige manier van paarden houden, worden de dieren echter aan weinig verschillende soorten planten, bomen en struiken blootgesteld en valt er dus weinig te leren wat goed en slecht is. De vraag is dus of elk paard nog wel het onderscheid kan maken tussen gezond en giftig voedsel. Giftige planten zijn vaak goed te herkennen door een specifieke geur en smaak. In gedroogde vorm verliezen giftige planten echter vaak hun herkenbare geur en smaak. Hierdoor herkent het paard het plantje niet meer als zijnde giftig. Ga er dus niet vanuit dat je paard altijd weet wat hij wel en niet kan eten en bescherm je paard tegen giftige planten, bomen, struiken, bladeren, zaden en vruchten. Zeker wanneer een paard te weinig ruwvoer krijgt, is de kans groter dat hij ook het giftige voedsel eet.

Wat is giftig?


Van een aantal bomen is bekend dat de bladeren, takken, noten of vruchten giftig zijn voor paarden. Er zijn echter genoeg bomen waarvan niet bekend is of deze giftig zijn voor paarden. De eikenboom is bijvoorbeeld mild giftig, vooral de bladeren en eikels. Ook zaden en bladeren van de esdoorn zijn zeer gevaarlijk. Van de beuk zijn vooral de nootjes giftig. Verder zijn de walnoot, wilde kastanje, beuk, kersen- en pruimenbomen giftig voor paarden. Lees meer over giftige planten.

Signalen van vergiftiging


Wanneer je paard mager of sloom is, veel gaapt en gele slijmvliezen heeft, kan dit een aanwijzing zijn dat er sprake is van leverschade door vergiftiging. Ook koliekverschijnselen, onverklaarbare verlammingsverschijnselen of ongecoördineerde bewegingen kunnen op vergiftiging wijzen. Raadpleeg altijd een dierenarts als er een vermoeden van vergiftiging is.

‘Gezonde’ takken


Wilgentakken zijn bijvoorbeeld niet giftig en worden wel eens verstrekt om het foerageergedrag te stimuleren. Beperk echter de hoeveelheid. Takken bevatten namelijk veel lignine. Deze vezel is onverteerbaar en kan daardoor mogelijk verstoppingen veroorzaken. Lees meer over takken en bladeren voor paarden.

Maatregelen


Voorkom altijd dat je paard toegang heeft tot giftige planten, bomen en struiken of de afgevallen bladeren, zaden en vruchten hiervan. Aangezien lang niet van alle bomen, planten en struiken bekend is of ze giftig zijn voor paarden, dien je altijd voorzichtig te zijn. Verwijder de afgevallen bladeren uit de paddock of span een stroomdraadje zodat je paard er niet bij kan. Wanneer je ruwvoer verstrekt in de paddock is de kans ook kleiner dat je paard verder gaat foerageren. Maar blijf alert, het kan zijn dat je paard de voorkeur geeft aan de bladeren, takken, zaden etc..










VoerVergelijk.nl is een onafhankelijke vergelijkingswebsite die is uitgegroeid tot een platform voor paardenvoer. Op VoerVergelijk kun je paardenvoer zoeken, vergelijken en beoordelen. De database bevat alle paardenvoeders en supplementen die in Nederland en België verkrijgbaar zijn. In de kennisbank kun je waardevolle informatie vinden over voedingsgerelateerde onderwerpen.