Jacobskruid (2)
Jacobskruid (2)

Kleine kever is de oplossing voor het giftige Jacobskruiskruid

Nieuws

Het is de angst van iedere paardeneigenaar: Jacobskruiskruid in de wei. Maar er lijkt nu een natuurlijke oplossing: de kleine kever genaamd Jacobskruidvlo. NPO1 meldt dat er na jarenlang onderzoek nu een doorbraak is.


Koeien en paarden grazen om het kruid heen, maar als het gemaaid is is hij uiterst giftig. In 2010 startte het Louis Bolk Instituut een onderzoek naar de mogelijkheden om de kever in te zetten tegen het probleem. Op diverse plekken werd het diertje uitgezet. Na twee jaar werd het onderzoek echter stopgezet, omdat er geen kevers meer werden aangetroffen. Het leek er op dat de kever de verhuizing niet had overleefd.

Tot afgelopen jaar. In een van de weides in de Loonse en Drunense duinen waar de kever was uitgezet, bleek het beestje nog steeds aanwezig te zijn. Tot grote vreugde van de onderzoekers en de boer. Diverse exemplaren van het Jakobskruiskruid waren afgestorven door toedoen van de kever. De aardvlo bleek toch de winters te hebben overleefd en had zich goed voortgeplant.

Jakobskruiskruid


Het kruid komt veel voor op het boerenland en wordt vanwege de bitterheid niet gegeten door grazers. Probleem is alleen dat de bitterheid verdwijnt als de plant gedroogd is na het maaien, waardoor paarden en koeien het gif binnenkrijgen. Dit is de reden dat de meeste weilanden die volstaan met het kruid niet meer gemaaid kunnen worden voor veevoer.

De larven van de Jakobskruidaardvlo eten zich een weg naar boven door de stengel van het kruid. Door die kruipgang kan de plant geen water meer opnemen en sterft af.

Bron: NPO1