Ruwvoer, voeding, eten, hooi, stro, foto Arnd
Ruwvoer, voeding, eten, hooi, stro, foto Arnd

Wordt een paard dik van onbeperkt ruwvoer?

Nieuws

Alle paarden - ongeacht hun lichaamsconditie - zouden altijd toegang moeten hebben tot ruwvoer. Het spijsverteringskanaal van een paard is daar namelijk op ingesteld. Maar wat als je denkt dat je paard daar dik van wordt? Voedingsspecialist Juliet Getty helpt dat misverstand de wereld uit.


Paarden die onbeperkt kunnen eten, zullen hun inname zelf reguleren en alleen eten als ze het nodig hebben. Als de ruwvoerinname wordt beperkt, behoudt je paard sneller overgewicht, omdat het een hormonale respons triggert die het paard vertelt vast te houden aan lichaamsvet - de zogenaamde overlevingsmodus.

Daarnaast is een lege maag simpelweg pijnlijk, omdat de paardenmaag continu maagzuur aanmaakt, zelfs als hij leeg is. De bovenste laag van de maag heeft geen beschermende laag, waardoor hij kwetsbaar is voor erosie. Kauwen produceert speeksel, een natuurlijk antistof, dat je paard beschermt tegen maagzweren.

Zelf-regulatie heeft tijd nodig. Een paard dat het niet gewend is zal in het begin veel te veel eten. Maar als hij eenmaal doorheeft dat er altijd hooi is - dat hij weg kan lopen en het hooi er nog is als hij weg is - dan pas zal hij rustiger gaan eten. Dat heeft meestal een week of twee nodig, maar bij sommige paarden duurt het langer.

Volgens Getty is het belangrijk dat je weet wat er in je hooi aan suiker, calorieën en eiwitten zit. Laat het daarom testen. Daarnaast is het een idee om na te denken over een slowfeeder. Je paard moet dan meer moeite doen voor zijn eten, eet langzamer en de kans op overgewicht neemt daardoor af.

Zorg er ook voor dat je paard niet gefrustreerd raakt. Frustratie zorgt voor de aanmaak van het stresshormoon cortisol, als dat hoger wordt stijgt ook het insulineniveau, wat zorgt voor overgewicht en een toenemend risico op hoefbevangenheid.

Laat je paard nooit zonder hooi zitten! Ook niet voor maar tien minuten. Zelfs dan gaat hij weer teveel eten.

En tot slot: zorg dat je paard genoeg beweging krijgt. Beweging verbrandt calorieën, is goed voor het metabolisch systeem en verlaagt insulineresistentie. Moedig je paard aan om te bewegen door het hooi op verschillende plaatsen te leggen. Ook dat verkleint de kans dat hij dik wordt.

Bron: Equimed
1097994-1