hooibaal
hooibaal

Top 3 slimme dingen om met ruwvoer te doen

Nieuws

Het kan niet vaak genoeg worden herhaald: ruwvoer is onmisbaar in ieder paardenrantsoen. Afhankelijk van de tak van sport moet een rantsoen voor 60 tot 100% uit ruwvoer bestaan (die 60% is alleen weggelegd voor koersende renpaarden en dravers!).


Het is dus altijd het merendeel. Mede daardoor is ruwvoer ook het meest bepalend voor de kwaliteit van het rantsoen en de gezondheid van een paard. Ga slim om met je ruwvoer en haal er het beste uit.

1. Laat het analyseren


Zoals hierboven al gezegd: ruwvoer bepaalt grotendeels de kwaliteit van het rantsoen. Heb je bijvoorbeeld laagwaardig ruwvoer, dan is de kans aanwezig dat je paard hier niet goed op gedijt. De enige manier om te weten wat voor vlees (hooi dus) je in de kuip hebt, is om het te laten analyseren. Je kunt zelf een monster nemen, dit opsturen naar Eurofins en het laten onderzoeken op elementen die specifiek voor paarden belangrijk zijn. De rest van het rantsoen kun je vervolgens afstemmen op het ruwvoer. Het kan een prijzige aangelegenheid lijken, maar door ook daadwerkelijk iets te doen met de uitslag kan in veel gevallen op krachtvoer worden bespaard. Ook (zeker!) voor pensionstal- en manegehouders zou een ruwvoeranalyse van iedere nieuwe batch niet meer weg te denken moeten zijn!

2. Stop het in een slowfeeder


Eén van de uitdagingen aan het houden van paarden is om ze dag in dag uit bezig te houden op de momenten dat jij, als eigenaar, er niet (dicht) bij bent. Onbeperkt ruwvoer geven is voor de bezigheidstherapie heel goed, maar veel paarden worden hier simpelweg te dik van. Een slowfeeder biedt uitkomst: je paard kan dan niet meer zo snel eten en doet dus veel langer over een normale portie ruwvoer. Ook een ideaal ding voor ’s nachts: stop hem ’s avonds vol en je paard staat tevreden tot de volgende ochtend!

3. Kies een kwaliteit die geschikt is voor jouw paard


Voor pensionstal- en manegebewoners wellicht soms lastig, maar toch de moeite waard om aandacht aan te besteden: stem de ruwvoerkwaliteit af op wat je paard nodig heeft. Sommige paarden hebben meer energie nodig en kun je het beste houden op wat fijner hooi, wat meer energie levert. Pony’s  en sobere rassen daarentegen, zijn gebaat bij een grover, armer ruwvoer. Op grotere stallen zijn meestal verschillende soorten ruwvoer aanwezig, bijvoorbeeld hooi, kuil en stro, waar je per paard een ideale combinatie mee kunt samenstellen.

Wees ook altijd kritisch op de hygiënische kwaliteit van het ruwvoer! Een muffe geur, schimmel, straatvuil en rotte plekken zijn allemaal redenen om heel goed te controleren! Heb je ook maar een spoortje twijfel? Open dan een nieuw pak!

Lees meer over ruwvoerVoerVergelijk.nl is een onafhankelijke vergelijkingswebsite die is uitgegroeid tot een platform voor paardenvoer. Op VoerVergelijk kun je paardenvoer zoeken, vergelijken en beoordelen. De database bevat alle paardenvoeders en supplementen die in Nederland en België verkrijgbaar zijn. In de kennisbank kun je waardevolle informatie vinden over voedingsgerelateerde onderwerpen.