Appel voeren
Appel voeren Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

Tien interessante feitjes over de spijsvertering van je paard

Welzijn Opvallend Voeding

Het spijsverteringssysteem van het paard heeft een complexe structuur en we weten allemaal wat er mee mis kan gaan. Voor zo’n groot dier is het systeem bijzonder gevoelig.

Paarden zijn grazers en dat betekent dat hun spijsverteringssysteem erop ingesteld is de hele dag door kleine beetjes eten te verwerken. Een gezonde spijsvertering is een belangrijke voorwaarde voor een paard om goed te kunnen presteren. 

Daarom is het alleen maar handig om er zoveel mogelijk over te weten. Hieronder lees je 10 interessante feitjes.


  1. Het spijsverteringssysteem begint bij de mond: het kauwproces zorgt dat er speeksel vrijkomt en dat functioneert als glijmiddel voor het voedsel dat door de slokdarm naar de maag gaat.
  2. In verhouding met de rest van het paard is de maag relatief klein. De maag heeft een inhoud van 9 tot 15 liter.
  3. Het kan zijn dat het eten slechts 15 minuten in de maag verblijft.
  4. Regelmatig kleine porties eten is essentieel om te voorkomen dat de maag leeg raakt. Als de maag leeg is, is de kans op maagzweren groter door het overtollige maagzuur.
  5. De dunne darm is 15 tot 21 meter lang. Hier worden de meeste voedingstoffen uit het eten gehaald, waaronder proteïne, enkelvoudige koolhydraten, vetten en Vitamine A, D en E. Al het resterende ruwvoer wordt doorgeschoven naar de dikke darm en de andere spijsverteringsorganen.
  6. De grootste gedeelte van de spijsvertering vindt plaats in de blinde darm en de dikke darm.
  7. De maag is erg zuur, maar de optimale pH-waarde in de dikke darm is ongeveer neutraal. Als het dieet van het paard niet genoeg vezels bevat, kan de dikke darm zuurder worden.
  8. Paarden kunnen niet overgeven. De slokdarm van het paard werkt maar in één richting. Door de hoek waarmee de slokdarm verbonden is met de maag kan het eten alleen naar beneden en niet omhoog.
  9. Het complete spijsverteringsproces duurt tussen de 36 en 72 uur.
  10. Saccharomyces cerevisiae, oftewel biergist, wordt vaak gebruikt in paardenvoer om zo de vertering van vezels te verbeteren. Ook stabiliseert biergist de pH-waarde en het ecosysteem van microben. Als resultaat hiervan kan het paard meer voedingsstoffen uit zijn eten opnemen.

Bron: Everything Horse