pijn
pijn

Testje: Heeft mijn paard pijn?

Nieuws

Heb je zelf pijn, dan deel je dit met degene die de pijn veroorzaakt, of trakteer je jezelf op een pijnstiller of huisartsbezoek. Jouw paard is wat het oplossen van pijn betreft volledig van jou afhankelijk. Het is dus belangrijk dat je pijnsymptomen van jouw paard herkent. Met deze test kom je een eind.
[gravityform id="1093" title="false" description="false"]

0-2 punten


Jouw paard scoort niet op veel punten uit de test en dat houdt hem op het eerste zicht uit de gevarenzone. Houd wel in je achterhoofd dat paarden als prooidieren echter meesters zijn in het verbloemen van pijn. In 2014 onderzocht een gemengd team onderzoekers de gezichtsuitdrukking van het paard bij pijn. En dat leverde interessante inzichten op. Een paard met pijn draagt zijn hoofd lager dan normaal, richt zijn oren strak naar achteren, houdt zijn ogen luikend of deels gesloten en wordt vaak betrapt op staren. Het gebied boven de ogen laat vaak spanning zien, waardoor de onderliggende botten beter zichtbaar worden. De neusgaten van een paard dat pijn ervaart zijn wat verder open gesperd en zijn kauwspieren, mond en kin zijn gespannen. Andere symptomen van pijn zijn plotselinge gedragsveranderingen, of veranderingen in lichaamshouding, vermageren zonder aantoonbare oorzaak en verzet tijdens het zadelen of rijden. Schakel bij enige twijfel professionele hulp in en laat hem nakijken.

3-9 punten


Jouw paard laat gedrag zien dat een uiting van pijn kán zijn. In 2014 onderzocht een gemengd team onderzoekers de gezichtsuitdrukking van het paard bij pijn. En dat leverde interessante inzichten op. Een paard met pijn draagt zijn hoofd lager dan normaal, richt zijn oren strak naar achteren, houdt zijn ogen luikend of deels gesloten en wordt vaak betrapt op staren. Het gebied boven de ogen laat vaak spanning zien, waardoor de onderliggende botten beter zichtbaar worden. De neusgaten van een paard dat pijn ervaart zijn wat verder open gesperd en zijn kauwspieren, mond en kin zijn gespannen. Andere symptomen van pijn zijn plotselinge gedragsveranderingen, of veranderingen in lichaamshouding, vermageren zonder aantoonbare oorzaak en verzet tijdens het zadelen of rijden. Twijfel je? Schakel dan professionele hulp in en laat hem nakijken.