tuig
tuig

Maak je stal klaar voor de lente!

Nieuws

We hebben er lang op moeten wachten, maar de lente is nu toch eindelijk in zicht! Tijd om naar stal te gaan en ervoor te zorgen dat je fris de zomer in gaat!



Desinfecteer je stallen


Volgens de meeste dierenartsen is het niet verkeerd om je stal een keer per jaar te reinigen met een niet-giftige oplossing. Rag spinnenwebben, verwijder oude etensresten en probeer urinevlekken zoveel mogelijk weg te halen.

Inspecteer alles


Kijk je hooibalen na op slecht of beschimmeld hooi, sorteer het en bepaal vast of het nodig is om te bestellen van de eerste snede. Zorg ervoor dat je na het sorteren het stof verwijderd, zo voorkom je brand.

Kijk je omheiningen na. De stroom kan ergens weglopen of er kan een beschadiging in de draad zitten waardoor hij zijn werk niet meer goed doet. En kijk ook eens naar je verbanddoos, gooi alles weg wat over de datum is (en vul dat ook weer aan!).

Brandveiligheid


Controleer je brandblusser.

  • Staat hij op de goede plek? Zichtbaar en makkelijk bereikbaar?

  • Zit het veiligheidszegel nog dicht?

  • Staat er nog genoeg druk op? De meeste blussers hebben een indicator waar je dat op kunt zien.

  • Kijk voor tekenen van beschadiging, zoals roest, lekkage of een verstopte sproeikop. Als je dat ziet is het tijd om de blusser te vervangen.

  • Is hij recent gekeurd?


Opruimen: houden of weggooien?


Ga door al je spullen met de gedachte: houden, weggooien of verkopen? De volgende vragen helpen bij de beslissing:

Wanneer heb je het voor de laatste keer gebruikt?


Iets wat je jaren niet hebt gebruikt maar waarvan je denkt dat je het ‘op een dag misschien nodig hebt’ ga je waarschijnlijk niet meer gebruiken. In huizen geldt de regel dat je weggooit wat je vijf maanden niet hebt gebruikt, maar voor paardenspullen is het misschien beter een jaar aan te houden.


Vind ik het leuk?


Dit klinkt voor de hand liggend, maar dat is het niet altijd. Heb je nog een bit dat een oude trainer je aanraadde of een lelijke knalgele polo die je hebt gekregen van je moeder? Doe het weg!

Wanneer ga ik dit afmaken?


Misschien heb je kisten vol met oude beugels, singels, frontriemen en halsters waarvan je later denkt dat ze fantastisch zijn om te pimpen. Maar heb je dat ooit gedaan? Nee. Weg ermee!

Hoeveel is dit me waard?


Soms heb je van die spullen die heel duur waren en je er niet aan moet denken om ze te verkopen, omdat je er toch niet voor terug krijgt wat je ervoor gaf. Maar dat is geen reden om het maar te laten verstoffen in je kast toch?

Bron: Horsenation