Op stal
Op stal Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

Checklist voor een nieuw paard op stal

Welzijn Opvallend

Niets is zo leuk en spannend als het verwelkomen van een nieuw paard op stal. Het zoeken, keuren en kopen is eindelijk achter de rug en je kunt niet wachten om met je nieuwe vriendje aan de slag te gaan. Er gaat zo veel in je hoofd om, dat de kans bestaat dat je een paar belangrijke zaken vergeet. Met deze checklist helpen wij je dat te voorkomen!

1. Kijk of het paspoort van het paard klopt

Hoe evident het misschien ook lijkt, controleer of het paspoort daadwerkelijk bij het paard hoort. De dierenarts kan voor je nagaan of het chipnummer overeenkomt.

Heef het paard geen paspoort meer? Dan kun je op basis van de registratie van het chipnummer een duplicaatpaspoort aanvragen. Dat is vrij kostbaar, maar wel verplicht. Je kunt het paspoort opnieuw aanvragen via een van de paspoort-uitgevende instanties in Nederland. Op de website van het RVO kun je een overzichtje vinden van deze instanties. 

Is je paard bij een Nederlands stamboek geregistreerd? Dan kun je een duplicaat aanvragen bij dat stamboek. Is je paard niet bij een stamboek geregistreerd of heeft het een buitenlands stamboek, dan kun je een paspoort aanvragen bij een stamboek naar keuze of bij de KNHS.

Paarden met een paspoort en chipnummer uit het buitenland moeten binnen 30 dagen na invoer in de Nederlandse databank geregistreerd worden. Ook dit kan geregeld worden via een paspoort-uitgevende instantie.

2. Laat het paard op jouw naam zetten

Hoewel het paspoort geen rechtsgeldig eigendomsbewijs is, vind je het misschien wel een fijn idee om het paspoort op jouw naam te zetten. Ook dit kan geregeld worden via een paspoort-uitgevende instantie. Veel stamboeken vinden het daarnaast ook prettig om te weten wie de huidige eigenaar is van het paard.

Het paspoort moet altijd bij het paard aanwezig zijn, dus vergeet niet het paspoort aan de staleigenaar te geven!

3. Check de gezondheid bij aankomst

Kijk wanneer het paard aankomt hoe het met hem gaat. Zien de vacht en hoeven er verzorgd uit? Zijn de ogen helder? Reageert het paard alert? Is zijn mest op orde? Het vervoeren van een paard kan voor wat stress zorgen, maar het paard mag geen zieke indruk maken. Is het paard niet zoals hij was bij het proefrijden of tijdens de keuring, attendeer de oude eigenaar dan direct. Natuurlijk moet je nooit van het slechtste uit gaan, maar wanneer je alert bent kun je een hoop ellende voor zijn.

4. Isoleer het nieuwe paard

Sommige stallen kiezen ervoor om een nieuw paard een tijdje te isoleren van de rest, om te voorkomen dat er eventuele ziektes worden overgedragen. Ook al lijkt het paard gezond, dan nog is het verstandig om ieder risico uit de weg te gaan. Andersom kun je jouw nieuwe paard ook een beetje helpen door zijn nieuwe stal, voerbak, emmers en poetsspullen goed te reinigen. Gebruik deze spullen voorlopig alleen voor je nieuwe paard, om eventuele besmetting van wat voor aandoening dan ook te voorkomen.

5. Contact je hoefsmid, dierenarts en zadelpasser

Ga na wanneer het paard voor het laatst naar de tandarts en hoefsmid is geweest. Vraag na wanneer hij is ontwormd en kijk in het paspoort of de entingen op orde zijn. Is alles in orde en heb je de dierenarts niet nodig? Doe dan toch even een belletje naar de praktijk en laat je nieuwe paard in het systeem registeren. Mocht je iets van de medische geschiedenis van het paard weten, geef dat dan ook meteen door. Mocht er nood aan de man zijn, dan is het paard alvast bij de dierenarts bekend.

Maak ook een afspraak met de zadelpasser. Misschien heb je een oud zadel dat kan worden aangepast of moet je een nieuw zadel bestellen. Het kan best een tijdje duren voordat je zadel in orde is, dus je kunt er niet vroeg genoeg bij zijn!

6. Laat mestonderzoek doen

Ook al is het paard altijd netjes ontwormd, dan is het nog verstandig om een mestonderzoek te laten doen. Zo weet je zeker of je het paard misschien alsnog moet ontwormen, voordat het nieuwe paard de wei op mag.

7. Maak rustig kennis met ander paarden

Laat het paard op zijn eigen tempo wennen aan zijn nieuwe plek en toekomstige vriendjes. Zet ze in een stal in de buurt van de andere paarden en laat de dieren rustig aan elkaar wennen. Is het paard op zijn gemak en wil je hem introduceren in de kudde? Dan kun je dat doen door hem eerst een tijdje in de wei te zetten met één lief paard uit de groep. 

Zo heeft het paard een alvast maatje voordat hij de rest ontmoet en heeft hij altijd een ander paard om op terug te vallen. Blijf bij het introduceren van een nieuw paard altijd in de buurt mocht er toch iets mis gaan. Een beetje ruzie en wat kleine schaafwondjes horen erbij, dus wees niet te voorzichtig: haal het nieuwe paard alleen weg uit de groep als het écht uit de hand loopt.

Bron: Horse & Hound, Bit & Cap

Meer weten over de aanschaf van een paard? Koop dan de minigids - paard kopen.