081219248_ABFweb
081219248_ABFweb

Pas op voor zonnebrand bij je paard

Nieuws

Jaaaa, de zon is er weer! Daar worden zowel mensen als paarden blij van (de meeste dan), maar er zijn ook nadelen. Zonnebrand ligt op de loer, zeker als je een paard met een witte neus of veel wit aan zijn neus of benen hebt. Horse and Hound heeft de oorzaken op een rij gezet en geeft tips.

Door het gebrek aan pigment, zijn witte huiddelen van het paard gevoelig voor verbranding door ultraviolet licht. Dat komt het meeste voor aan de neus en kootholtes van het paard, omdat zich daar vaak het minste haar en pigment bevindt. Eigenaren met een heel dun behaard paard moeten extra opletten.

Kan zonnebrand kwaad?

Tijdelijk ongemak, roodheid en korsten. Komt het vaker voor, dan kunnen er problemen op de langere termijn ontstaan. De huid kan dikker worden en gaan schilferen en daaruit kan soms huidkanker ontstaan. Blootstelling aan UV-licht kan ook leiden tot andere huidproblemen, zoals mok.

Wat kun je er tegen doen?

  • Zorg voor schaduwrijke plekken in de wei
  • Gebruik zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor of sunblockers
  • Doe een neusmasker en of vliegenmasker op je paard zijn hoofd
  • Bescherm de rest van zijn lijf eventueel met vliegendekens of dekens die bescherming bieden tegen de zon.

Wat doe je als je paard al verbrand is?

  • Zet je paard binnen, tot de zonnebrand over is.
  • Haal een dierenarts erbij als de huid is opengebarsten of gezwollen. Gebruik eventueel een antibiotica als er sprake is van een infectie en verzorg de huid met een verzachtend bad of ontsmettende crèmes.

Zonne-allergie

Dan bestaat er ook nog zoiets als zonne-allergie of fotosensibilisatie . Daarbij volgt er een abnormale reactie van de lichte of dunbehaarde huid bij blootstelling aan zonlicht. Dit wordt vaak veroorzaakt door bepaalde voeding, zegt de expert van Horse and Hound, waar stoffen inzitten die de fotosensibilisatie prikkelen. Voorbeelden daarvan zijn boterbloem of fluitekruid. Als je die oorzaken weghaalt, is de aandoening vaak snel weer weg.

Lever

Toch kan fotosensibilisatie ook een andere oorzaak hebben, bijvoorbeeld als een paard een leveraandoening heeft, vaak veroorzaakt door het eten van Sint Jakobskruiskruid. De lever produceert dan onvoldoende stoffen om de huid te beschermen tegen UV-licht. Als een paard deze vorm van lichtgevoeligheid heeft, zal een dierenarts zich hierover moeten buigen en de leverfunctie moeten onderzoeken.
Bron: Horse and Hound