Hitte
Hitte

Voedingstips tijdens tropische dagen

Nieuws

Het is tropisch warm. Een hittegolf, wat wil zeggen dat het vijf dagen of langer achtereen warmer is dan 25 graden. Niet alleen wij, maar vooral ook onze paarden hebben het deze dagen erg warm. Zweten helpt het lichaam af te koelen, maar dat werkt alleen als er voldoende luchtverplaatsing (maar geen tocht!) is. Bij hoge temperaturen verliest een paard daardoor ook in rust veel vocht. Tips van Voervergelijk.

  1. Naar buiten!
Ook als het buiten erg warm is, is dat de beste plek voor je paard. Als hij tenminste in de schaduw kan! Buiten is de luchtverplaatsing altijd ideaal; het waait altijd een beetje (ook als het windstil lijkt), waardoor een paard daar het beste zijn warmte kwijt kan. Dat hij uit de zon kan is bij >25-30 graden wel belangrijk, zeker wanneer je paard langer buiten staat. Is er geen schaduwplek, houd je paard dan overdag binnen en zet hem ’s nachts buiten (mits dit veilig kan)!


  1. Vochtig voer
Extra vocht is deze dagen belangrijk. In principe drinkt een paard wanneer het dorst heeft, maar wat extra aanbod is geen overbodige luxe. De waterinname kan bij hoge temperaturen zelfs verdubbelen, ook wanneer er niet getraind wordt. Dat betekent dat een paard van 600 kg tot wel 50 liter per dag kan drinken! Vochtrijke voedermiddelen, zoals slobber en bietenpulp leveren wat extra vocht.


  1. Water!
Last but not least, en vaak toch vergeten, is fris, vers water. In de stal is dit meestal voorzien door middel van een automatische drinkbak, maar voor de wei geldt dat niet. Daar moet vaak nog worden gesjouwd met emmers. Zorg er in ieder geval voor dat je paard bij hoge temperaturen constant vrije beschikking heeft over fris water. Zet het in de schaduw en ververs regelmatig, om zeker te stellen dat je paard goed blijft drinken.
VoerVergelijk.nl is een onafhankelijke vergelijkingswebsite die is uitgegroeid tot een platform voor paardenvoer. Op VoerVergelijk kun je paardenvoer zoeken, vergelijken en beoordelen. De database bevat alle paardenvoeders en supplementen die in Nederland en België verkrijgbaar zijn. In de kennisbank kun je waardevolle informatie vinden over voedingsgerelateerde onderwerpen.