Eppertshofen, Silhouette, Pferde traben bei Sonnenaufgang ueber die Koppel
Eppertshofen, Silhouette, Pferde traben bei Sonnenaufgang ueber die Koppel 06.10.2017, Eppertshofen, Bayern, GER - Silhouette, Pferde traben bei Sonnenaufgang ueber die Koppel. (Pferde, Trab, traben, Herbst, Jahreszeit, Koppel, Haltung, Pferdehaltung, morgens, Morgenlicht, Silhouette, Schattenriss, Umriss, Gegenlicht, Gegenlichtaufnahme, Traber, Trabrennpferde, Weide, Bewegung, bewegen, Daemmerung, Morgendaemmerung, Sonnenaufgang, Ferne, Weite, Horizont, Sonne, Dämmerung, Morgendämmerung) 171006MK105EPPERTSHOFEN.JPG [Copyrig

Summertime! Praktische tips

Nieuws

In Bit 256 (29 juni - 16 augustus) staan handige seizoenstips, hier alvast een sneakpeek.  1. Vliegenkap op


   Kijk per situatie of per dag of het nodig is om je paard van neus tot teen in te pakken tegen de vliegen. En als je dat wel doet, let er dan op dat je paard niet oververhit raakt. Met een deken op kan een paard minder goed zijn warmte kwijt, zeker als je een dichte stof als canvas gebruikt. Een vliegenkap of vliegennetje is wel aan te raden met warm weer, omdat vliegen op oogvocht afkomen. Een paard heeft altijd een beetje last van ooguitvloeiing. Door de vliegen kan een paard last krijgen van conjunctivitus, dat is een ontsteking van de oogslijmvliezen. Die kunnen rood en dik worden en dat kan pijnlijk zijn voor het paard.


  2. Grote schoonmaak


   Als je de vliegen te lijf wil gaan, pak dan ook de stal aan. Vliegen komen op mest af, daar leggen ze eitjes in en dan krijg je weer meer vliegen. Als je bijvoorbeeld een keer in de week de stal volledig uitmest en leeghaalt, gebruik dan ook een insecticidenmiddel tegen eventueel achtergebleven vliegeneitjes. Maak ook elke week de voer- en waterbak schoon. Aangeraden wordt om minstens een keer per jaar de stal van je paard volledig te reinigen. Dat helpt niet alleen tegen bestrijding van infectieziekten, maar ook tegen wormbesmetting. Er blijven altijd wormeitjes in de stal achter, hoe goed je ook uitmest. Gebruik een sterk ontsmettingsmiddel als Halamid. Een hogedrukreiniger werkt beter dan afsoppen, omdat je dan alle hoekjes en gaatjes bereikt. Pas wel op dat je paard geen achtergebleven ontsmettingsmiddel oplikt: spoel alles goed na. Ideaal is als je paard op een mooie dag een nachtje buiten kan blijven.


  3. Uit de zon


   Zorg dat je paard bij heet weer te allen tijde kan schuilen voor de zon. Soms is het beter om je paard naar stal te halen als er geen schaduwplek op de wei is. Als die mogelijkheid er niet is, omdat je stal bijvoorbeeld nóg warmer is, kun je eventueel kiezen om een uv-werende deken op te doen. Let wel op dat je paard het daardoor juist niet te warm krijgt. Zorg er ook altijd voor dat je paard altijd vers en schoon drinkwater tot zijn beschikking heeft.


  4. Een ritje in de hitte?


   Denk even na over wat je met je paard doet als de thermometer boven de 25 graden uitkomt. Bedenk dat een paard zich het meest comfortabel voelt bij een temperatuur tussen de min 5 en plus 25 graden. Kies ervoor om of vroeg in de ochtend een ritje te maken of wat later in de avond. En houd je training wat minder intensief en maak hem korter. Dat geldt ook voor een buitenrit. Asfalt straalt heel veel warmte af en daardoor kan het extra warm zijn langs de weg. Ga dus niet kilometers lang rijden in de volle zon. Zeker niet als je paard tussendoor geen water kan drinken. Een buitenrit over een zwaar zandpad van een paar kilometer is niet minder zwaar dan een dressuur- of springtraining in de bak. Pas het werk dat je doet met je paard dus aan aan de temperatuur. Verliest je paard veel vocht door te zweten, vul dat dan aan met een speciale elektrolytenmix. Een zoutblok bevat weliswaar ook zouten, maar is vaak te eenzijdig om de door inspanning verloren zouten aan te vullen in de zomer.
Lees meer praktische tips in ons magazine, nu in de winkel te koop!

Met dank aan dierenarts Joyce Maassen van dierenartspraktijk ‘t Eultje in Noordwelle.

Bron: Bit 256