charlotte dujarding, valegro
charlotte dujarding, valegro

Charlotte Dujardins Valegro neemt afscheid van de wedstrijdsport

Nieuws

Vandaag en gisteren nam Valegro afscheid van de wedstrijdsport. Woensdag zal hij voor de laatste keer in een internationale dressuurring rijden. Valegro won maar liefst vier Olympische medailles, waarvan drie gouden. Horses bracht de hoogtepunten van zijn carrière in beeld.


“Het zal zeker emotioneel worden”, aldus Charlotte Dujardin. “Maar we hoeven ook weer niet teveel overstuur te raken, hij gaat niet dood, hij gaat alleen met wedstrijdpensioen. We hebben het besluit in Rio genomen. Wat is er nou mooier dan te kunnen stoppen op het hoogtepunt? Zo veel paarden houden noodgedwongen op vanwege een blessure en dat wilden we niet, daarvoor heeft hij te veel voor ons betekend”, vertelt Dujardin, die met we ook Carl Hester, de eigenaren en het hele team rond de KWPN-ruin bedoelt.

Waarom pushen


Dujardin denkt zelf dat als ze verder zou blijven rijden met Valegro dat ze nog meer zou winnen en nog meer records zou kunnen breken. “Maar waarom zou ik dat doen. Hij heeft alles al gedaan. Het is toch prachtig als hij nu rond kan reizen in het land als ambassadeur van de dressuursport”, aldus Dujardin. “Hij wordt straks overal als een held verwelkomd, dat heeft hij ook verdiend.”

Eigen carrière


Zelf denkt Dujardin nog helemaal niet aan stoppen met haar 31 jaar. “Ik wil meer. En misschien nog wel meer dan ooit tevoren. Al kan ik met een ander paard een deel bereiken van wat ik met Valegro heb bereikt, dan is het al mooi. Ik heb één keer een genie gevonden, dat moet nog een keer lukken.”

Hoogtepunten


Charlotte Dujardin en Valegro maakten in 2011 hun nationale Grand Prix-debuut in Addington, welke gelijk winnend werd afgesloten met een score van ruim 74%. Later dat jaar nam de combinatie deel aan het Europees kampioenschap in Rotterdam, waar ze deel uitmaakten van het goud winnende Britse team, het begin van een bijzondere carrière. Horses zette de hoogtepunten van het duo op rij, bekijk ze hier.

Bron: Horses en Telegraph