070813264_ABFweb
070813264_ABFweb

Wat is een töltproef?

Nieuws

Het WK voor IJslandse paarden is begonnen! Van 7 tot en met 13 augustus worden in Oirschot achttien wereldtitels verdeeld. Eén daarvan is het wereldkampioenschap tölten. Daarvoor worden eerst selecties verreden en op zondag staat de finale op het programma. Maar wat houdt dat eigenlijk in, een töltproef?


Eerst maar eens uitleggen wat tölten eigenlijk is. Bijna iedereen weet wel dat IJslandse paarden gangenpaarden zijn. Dat houdt in dat ze naast de gangen die elk paard beheerst, dus de stap, draf en de galop, ze nog twee extra gangen hebben, namelijk de tölt en de telgang. De telgang lijkt op de draf, maar daarin worden de benen niet diagonaal verplaatst, dus tegelijk rechtsvoor en linksachter, maar lateraal, dus linksvoor en linksachter.

Geen zweefmoment


De tölt is een heel ander verhaal. In tölt is de beenzetting gelijk aan die in stap. Het is een viertaktgang. Er is dus altijd minimaal een been op de grond en deze gang kent dus geen zweefmoment. Dat zorgt ervoor dat er heel veel balans is en dat je dus heel gemakkelijk kunt zitten op een töltend paard. Deze gang werd dan ook veel gebruikt op IJsland om lange ritten te maken, zeker in de tijd dat veel vervoer op het eiland nog met paarden gebeurde. In tölt draagt het paard zijn hoofd en hals hoog en draagt hij zijn gewicht op de achterhand.

Voorselectie töltproef


De töltproef wordt tijdens het WK in Oirschot verreden op een grote ovale wedstrijdbaan met een lengte van 250 meter. De wedstrijd bestaat uit een voorselectie gevolgd door een A- en een B-finale waaraan alleen de best presterende deelnemers deel mogen nemen. In de selecties komen de deelnemers individueel in de baan en rijden de proef op muziek die ze zelf hebben gekozen. Een deelnemer stuurt zijn paard na binnenkomst naar het midden van de korte zijde en daar gaat de proef van start.

Links of rechtsom


Eerst rijden ze in arbeidstempo tölt de baan eenmaal rond. De ruiter mag zelf bepalen of ze links of rechtsom willen beginnen. Als ze terug zijn bij het beginpunt, draait de ruiter zijn paard om en laat hij hem opnieuw in arbeidstempo aantölten. In de ronde die volgt laat de ruiter zijn paard op beide lange zijdes het tempo versnellen. Op de korte zijde tussen de beide lange zijdes in, neemt hij het tempo terug naar het arbeidstempo. Als ze weer terug zijn bij het beginpunt, gaat de derde ronde in en mag de combinatie in een hoog tempo de baan rondrijden. Als ze terug komen op de korte zijde, is de wedstrijd afgelopen.

En wat moet je laten zien om er voor te zorgen dat de jury je een hoog cijfer geeft?


Vijf juryleden geven onafhankelijk van elkaar open waardering. Ze geven waarderingscijfers van 0 tot 10, met halve punten. Het hoogste en laagste cijfer vallen af. Als eindcijfer geldt het gemiddelde.
De jury beoordeelt de taktzuiverheid en er wordt gekeken naar het totaalbeeld. Een combinatie moet trots over de baan gaan en veel front en hoge oprichting tonen. IJslandse paarden zijn stoere paarden en zo moet ook gereden worden. Daarnaast wordt gelet op de correctheid van de gangen en de harmonie met de ruiter. Het moet er uit zien alsof het heel gemakkelijk gaat.

Finale


De vijf beste paarden uit de selectie kwalificeren zich voor de finale, daaraan wordt de winnaar van de B-finale toegevoegd. Ze komen één voor één in de baan en rijden samen de proef. De onderdelen zijn hetzelfde als in de selectie, de duur van de onderdelen word bepaald gebaseerd op het aantal ruiters dat in de baan is. Alle onderdelen worden in de finale in beide richtingen gereden. Na het snelle tempo tölt hebben de paarden één minuut pauze om op adem te komen. Na ieder onderdeel geven de juryleden waarderingscijfers van 0 tot 10, met halve punten en ook nu vallen het hoogste en het laagste cijfer af en telt het gemiddelde. De combinatie met het hoogste gemiddelde mag zich twee jaar lang wereldkampioen noemen!

 

Bron: Bitmagazine