Sleipnir
Sleipnir

Het avontuur naar het WK voor IJslandse paarden

Nieuws

Bijna elke ruiter of amazone heeft wel een droom. Kleine dromen, middelgrote dromen of (hele) grote dromen. Sommige van deze dromen komen uit, andere helaas niet. Zo droomde ook Ásdís Brynja Jónsdóttir over het rijden van hét WK voor IJslandse paarden. Het leek even onhaalbaar te zijn, maar haar droom komt dit jaar in vervulling!


Ze is pas achttien lentes jong, geboren en getogen in IJsland, maar half Nederlands en dit jaar is zij geselecteerd als lid van het Nederlandse team voor het WK IJslandse paarden ( van 7 tot 13 augustus) in Oirschot!

Het WK rijden leek onmogelijk


Een WK rijden doe je natuurlijk niet zomaar, ook dat leek voor Ásdís zo te zijn. “We hadden het er vorig jaar al eerder over gehad, dat het een enorme belevenis zou zijn om in het Nederlandse team te komen. Maar toen we beter nadachten kwamen we tot de conclusie dat de selectieprocedure bijna niet haalbaar was voor ons. We zouden veel in Nederland moeten verblijven of veel wedstrijden in het zuiden van IJsland moeten rijden. Dus we hadden de gedachte compleet opgegeven”, vertelt Ásdís. “Totdat we net voor Pasen een aanbod kregen van Mike van Engelen om paarden te proberen, waarmee ik me zou kunnen selecteren voor het team. Drie dagen later vlogen we naar Nederland, maar helaas bleef de conclusie hetzelfde. Het was te lastig om dit avontuur te combineren met school.”
‘Het is heel bijzonder hoe iedereen achter je staat en je wilt helpen om een groot doel te bereiken’

Waar een wil is, is een weg


“Het WK rijden bleef maar aan mij knagen, dus ik ging samen met mijn ouders opzoek naar een oplossing. Zo vonden we mijn paard Sleipnir in IJsland. Het was bijzonder om een paard wat zo goed getraind is te mogen rijden. We besloten Sleipnir te kopen en regelden met school dat ik vrij kreeg om te trainen en wedstrijden te rijden. Ik ging trainen bij Siggi en Edda, waar ik ontzettend veel leer samen met Sleipnir. Siggi is een geweldige trainer en dankzij hem gaat het zo goed met mij en Sleipnir. Inmiddels heb ik een veel betere connectie met Sleipnir dan de eerste keer en het rijden is echt geweldig! Hij wil altijd en elke dag alles voor je doen. Het is alsof je elke dag een finale rijdt. Het is heel bijzonder hoe iedereen achter je staat en je wilt helpen om een groot doel te bereiken. ”

Op wedstrijd tussen de grote namen


“Nadat we Sleipnir kochten, werd het pas echt spannend. Ik moest tussen de grote namen én in de volwassenen klasse rijden. Ik moest hier twee keer een norm rijden, die erg hoog is. De eerste wedstrijden haalde ik deze norm steeds niet. Op de IJslandse kampioenschappen voor volwassenen, reed ik voor het eerst de norm! De week erna op de IJslandse kampioenschappen voor Young Riders haalde ik voor de tweede keer de norm. Ook al was dit geen selectie voor het WK, toch werden we geselecteerd voor het Nederlandse team! Waarschijnlijk door de constant stijgende lijn in prestaties.”

Sleipnir moet verkocht worden


Omdat Sleipnir in IJsland is gekocht en voor het WK naar Nederland komt, mag hij niet meer mee terug naar IJsland. Dat komt omdat er in IJsland heel weinig ziektes zijn en import ziektes het land binnen kan brengen. Zo mag Ásdís ook haar zadel niet mee terug nemen naar IJsland. “Ik vind het erg jammer dat we Sleipnir moeten verkopen, want het is een super leuk paard met een perfect karakter”, vertelt Ásdís. “Maar de komende weken gaan we alles op alles zetten om het beste uit deze speciale kans te halen! Op dit moment ben ik weer aan het trainen bij Siggi, zodat de voorbereiding optimaal is. Zondag 31 juli vliegt Sleipnir naar Luik en gaat vanuit daar naar Oirschot waar het WK plaats vindt. Ik kom 2 augustus naar Nederland en op 9 augustus rijd ik mijn eerste proef op het WK!”

Lees ook:



Bron: Bitmagazine.nl