Bianca Schoenmakers
Bianca Schoenmakers

Bekende paardenmensen vs. Dierendag

Nieuws

Het is weer 4 oktober, ofwel: Werelddierendag! Verwen jij paard ook net een beetje extra deze dag, of is het voor jou elke dag dierendag? Eva Roemaat van Nalanta Vrijheidsdressuur, Bit-vlogger Romy Oudshoorn, Lizanne Bouwmeester van Be the Light liberty & tricktraining, springamazone Bianca Schoenmakers en Bit-vloggers Nynke en Maartje vertellen hoe zij Dierendag beleven.



Eva Roemaat


Eva Roemaat, samen met Jesse Drent bekend als Nalanta Vrijheidsdressuur, vindt het altijd heerlijk om met de verzorging van haar paarden bezig te zijn, maar maakt Dierendag net iets specialer dan een normale dag. “Ik heb een beetje een obsessie met het klaarmaken van paardenvoer. Ik vind het altijd leuk om hiermee bezig te zijn, maar op Dierendag doe ik nog een beetje extra mijn best. Speciaal voor Dierendag maak ik een mengsel van slobber, muesli en kruiden voor de paarden. Ik vind het helemaal leuk om er heel veel werk van te maken, terwijl dat de paarden waarschijnlijk niet echt interesseert. De paarden staan lekker de hele dag op de wei. Ik heb het doordeweeks sowieso niet heel erg druk, dus dan kan ik lekker naar ze toe om te knuffelen en te spelen. Wat de paarden op vandaag op Dierendag willen doen, dat gaan we doen. Ondanks dat deze dag bij mij dus niet heel erg anders verloopt dan normaal, probeer ik wel aandacht te schenken aan het feit dat het dierendag is. Zo ben ik bijvoorbeeld van plan een video te maken van de paarden om ze deze dag in het zonnetje te zetten. Naast paarden heb ik ook nog katten, voor hen heb ik ook wat lekkers gehaald en ik ga ze net zo lang knuffelen tot ze gek van me worden!”

Romy Oudshoorn


Ook Bit-vlogger Romy Oudshoorn maakt van Dierendag een feestje voor haar dieren. “Hoewel het bij ons thuis eigenlijk elke dag Dierendag is, vind ik het toch erg leuk om op deze dag extra aandacht aan dieren te besteden. Meestal verwen ik mijn paarden net wat meer op die dag dan op de ‘normale’ dagen. We gaan lekker naar het strand, op buitenrit, of lekker wandelen door de polder. Dit vinden mijn paarden altijd erg leuk, dus op Dierendag doe ik dit zeker! Ook bak ik altijd taarten of andere lekkere dingen voor ze. De paarden krijgen ook zo’n taart wanneer ze jarig zijn, ook al beseffen ze dat zelf niet natuurlijk, haha! Ik vind het zelf erg leuk om ze op deze manier extra te verwennen. Dit kan ook niet elke dag natuurlijk, dan zouden ze binnen de kortste keren tonnetjerond zijn. Naast drie paarden hebben wij thuis ook nog twee honden, die krijgen op Dierendag ook altijd een lekker botje. Behalve het verwennen van mijn dieren staat Dierendag voor mij ook in het teken van het denken aan dieren die het iets minder goed hebben. Dat vind ik erg belangrijk.”

Lizanne Bouwmeester


Haar vriend overleed door een ernstig auto-ongeluk, sindsdien draagt Lizanne Bouwmeester alle shows en demonstraties van haar showteam Be the Light op aan hem. Voor Lizanne is het elke dag Dierendag. “Voor mij en mijn dieren is het denk ik elke dag Dierendag! Ik laat de paardjes vandaag wel lekker luieren op de weide, maar echt iets speciaal doe ik verder niet. Al kan ik het niet laten om iets lekkers voor ze mee te nemen als ik in de winkel loop, maar dit kan wel meerdere dagen voorvallen, haha! Verder probeer ik er deze dag bij stil te staan dat lang niet alle dieren het zo goed hebben. Niet dat het écht helpt, maar deze dag eet ik dus ook geen vlees.”

Bianca Schoenmakers


Bij internationaal springamazone Bianca Schoenmakers is het gewoon elke dag Dierendag! Ze vertelt er graag meer over. “‘Dierendag? Bij ons is het elke dag Dierendag!’ Dat is eigenlijk wel het standaard saaie antwoord dat je van me zult horen als het over Dierendag gaat. Want vieren we Dierendag voor ons dier? Of toch voor ons eigen gevoel? Het zal een dier namelijk een worst wezen of je hem op 4 oktober iets lekkers geeft, dat wil hij namelijk elke dag wel… een keer of tien! Zoals je dus begrijpt doe ik niet aan het commerciële Dierendag, maar probeer ik het elke dag Dierendag te laten zijn voor mijn paarden. Ik verwen ze dagelijks met uitgebreide poetsbeurten, top krachtvoer, veel ruwvoer, voldoende beweging, in mijn mogelijkheid de allerbeste training, fysiek contact met soortgenoten, veel weidegang, weinig stress, lekkernijen tussendoor en veel knuffels en kusjes, al vind ik dat laatste ook vooral zelf leuk. Dit jaar op 4 oktober ben ik onderweg naar CSI Salland. Ook op concours probeer ik zoveel mogelijk het welzijn van mijn paarden in acht te houden, een gelukkig paard presteert immers beter. Maar door dit stukje zal ik misschien toch iets meer aan Dierendag denken en ze een extra appeltje geven. Maar dat gaat dan eigenlijk ook weer niet anders zijn dan 3 of 5 oktober!”

Maartje & Nynke


Het Bit-vloggersduo Maartje en Nynke vieren niet écht Dierendag, maar besteden er allebei toch wel een beetje aandacht aan.

Maartje:

“Ik doe de opleiding dierenartsassistente paraveterinair en daar hebben ze allemaal hondjes en katjes op school, die vast niets te kort gaan komen. Bovendien heb ik net sinds twee weken een nieuw paard: A’cousi, ook wel Max, een twaalf jarige KWPN’er. Ik had al langer in mijn hoofd dat ik een paard wilde kopen, maar had het geld er gewoon niet voor. Maar op hem werd ik meteen verliefd en heb hem kunnen kopen. Naast Max heb ik ook een hond, die we uit Spanje hebben geadopteerd. Hij is als puppy gevonden op een bouwterrein, waar hij de helft van een van zijn pootjes is kwijtgeraakt. Op Dierendag geef ik mijn dieren altijd een extra snoepje en vertroetel ik ze wat meer, maar dat doe ik sowieso al! Ik hoop eigenlijk dat ik er wel ben om Max een beetje in de watten te leggen, omdat ik niet weet hoe laat ik klaar ben met school. En anders doet Nynke dat wel voor me.”

Nynke:

“Ik doe niet echt iets speciaals met Dierendag en vind het eigenlijk vanzelfsprekend dat je elke dag je paard of dier goed verzorgt. Contessa wil al een tijdje niet echt dressuurmatig gereden worden, een lichamelijke oorzaak hebben we nog niet gevonden maar zodra ik haar op wil pakken wordt het te veel. Maar we doen nog wel leuke dingen samen zoals het maken van buitenritten of vrijheidsdressuur.  Vandaag is dus gewoon een ‘normale’ dag voor mij. Je mag namelijk elke dag wel voor je dier zorgen alsof het een speciale dag is. Wel loop ik stage bij een zorgbedrijf, een kinderboerderij met verstandelijke gehandicapten. Hier gaan we allemaal dingetjes maken voor de dieren, zoals worteltaart voor de Haflingers, en ze extra knuffelen en aandacht geven.”

Geef jij je paard extra aandacht op Dierendag? Laat het ons weten! :)

Lizanne Bouwmeester
Maartje
Nynke
Romy
Eva Roemaat en Flip