peesbeschermers1
peesbeschermers1

Peesbeschermers 20 praktische vragen

Nieuws

Elke paardenliefhebber kent ze en veel gebruiken ze ook. Peesbeschermers zijn er in allerlei soorten en maten, materialen en kleuren. Bij de aanschaf en bij het gebruik van peesbeschermers komt nog heel wat kijken. Bit helpt je op weg door twintig praktische vragen over peesbeschermers te laten beantwoorden door Charlotte van der Pouw van ruitersportwebshop DocHorse.



Wanneer gebruik je peesbeschermers?


“Dat is afhankelijk van de situatie, het paard en je voorkeur. Veel ruiters doen hun paard in de training peesbeschermers om. Ook bij het losgooien in paddock of weide krijgen sommige paarden peesbeschermers om.”

Kun je peesbeschermers in alle disciplines gebruiken?


“Jazeker. Je ziet ze bij dressuur, springen, crossen, recreatief rijden: eigenlijk overal. Sommige peesbeschermers zijn speciaal geschikt voor springen, crossen of in de wei. Het model en materiaal is daar dan precies op afgestemd.”

Wat is de functie van de peesbeschermers?


“Het woord zegt het eigenlijk al: peesbeschermers zijn puur ter bescherming van de benen van het paard. Je ziet nog wel eens dat paarden met de achterbenen per ongeluk de achterkant van de voorbenen aantikken. Een peesbeschermer beschermt het been en de pezen tijdens het aantikken, zodat er geen wonden of blessures ontstaan.”

Zijn peesbeschermers noodzakelijk?


“Nee, je hoeft ze niet per se te gebruiken. Het hangt heel erg van het paard af. Bij een rustig paard dat zich eigenlijk nooit aantikt, is het niet nodig om de benen hiertegen te beschermen. Bij een jong of behoorlijk onstuimig paard is het risico op aantikken groter. Natuurlijk kan ook een rustig paard altijd schrikken of uit balans raken en zich toch aantikken. Dan kan het een veilig idee zijn dat hij wel peesbeschermers omheeft.”

Moet ik mijn paard peesbeschermers omdoen in de wei?


“Nee, dat hoeft niet. Wij adviseren het normaal gesproken niet. Bij paarden die heel erg wild doen in de wei en dus veel risico’s lopen op aantikken en blessures, kun je het wel overwegen. Dat geldt ook als het paard een schiefel of een oude (pees)blessure heeft. Als hij dan diezelfde plek weer aantikt, kan dat enorm gevoelig zijn en tot nieuwe klachten leiden. Dat wil je voorkomen, dus dan wegen de voordelen van een peesbeschermer omdoen, zeker op tegen de nadelen.”

Wat is een nadeel van peesbeschermers?


“De benen kunnen erg warm worden onder de peesbeschermers. Zeker als het paard er veel mee beweegt – zoals tijdens de training – of als hij de beschermers lang omheeft of het erg warm weer is. Oververhitting kan schade toebrengen aan het paardenbeen, dat wil je natuurlijk proberen te voorkomen.”

Hoe lang mag je peesbeschermers om laten?


“Dat is afhankelijk van de omstandigheden en van de peesbeschermers zelf: doordat ze van verschillende materialen worden gemaakt, ventileert de ene beter dan de andere. Wij adviseren om, als de peesbeschermers niet meer nodig zijn, ze zo snel mogelijk van de benen te halen. Stel dat je op een wedstrijd of thuis hebt gereden. Doe dan als je klaar bent en afzadelt, de peesbeschermers ook af en laat je paard er niet nog een paar uur mee op stal of de trailer staan. In de wei is het een iets ander verhaal: daar staan de meeste paarden toch vaak langere tijd in. Dan moet je voor jezelf afwegen of je het risico van aantikken groter vindt dan het (te) warm worden van de benen. Er zijn overigens heel luchtdoorlatende peesbeschermers te krijgen, die speciaal geschikt zijn voor op de wei.”

Zijn er veel verschillende modellen peesbeschermers?


“Ja, heel veel, in heel veel leuke kleurtjes. Eigenlijk zijn er globaal drie verschillende modellen te onderscheiden. Dit zijn de standaard peesbeschermers: die hebben een plastic buitenkant, een neopreen binnenkant en twee elastieken aan de voorkant. Dit type is er ook met bontvoering. Deze zie je verreweg het meest en is in alle kleuren verkrijgbaar.

Dan heb je de ‘3 in 1’-beschermer. Die is gemaakt van zacht materiaal en heeft vier sluitingen: drie om het been en de vierde sluit helemaal om de kogel. Deze wordt vaak voor dressuurmatig rijden gebruikt.

De derde variant is de ‘turn out-boot’. De ‘turn out-boot’ is ook van zacht materiaal gemaakt, heeft meestal twee sluitingen aan de buitenkant van het paardenbeen en is gemakkelijk om en af te doen. Deze is heel geschikt voor in de paddock en wei. Een vermeldingswaardige variant op deze drie soorten peesbeschermers is de zogenoemde eventingboot. Deze is dicht aan de voorkant en heeft daar ook nog extra versteviging, zodat het paardenbeen aan de voorkant niet beschadigt raakt als er een crosshindernis wordt geraakt.”

Wat is het verschil tussen peesbeschermers voor de voor- en achterbenen?


“Peesbeschermers voor de voorbenen zijn korter dan die voor de achterbenen. Dat is ook logisch, want het pijpbeen van het achterbeen van het paard is langer dan het pijpbeen van het voorbeen en er moet dus meer oppervlakte worden beschermd.”

Is er een verschil tussen pees- en kogelbeschermers?


“Ja. Om de achterbenen worden regelmatig kogelbeschermers gebruikt. Vaak in combinatie met gewone peesbeschermers om de voorbenen. Kogelbeschermers zijn kort en zitten rondom de kogels. Ze beschermen dus alleen de kogels van het paard, niet de pezen.

Dan heb je ook nog strijklappen. Deze beschermen alleen de binnenkant van de kogel. Deze twee beschermers zijn zeer geschikt voor paarden die strijken, dus waarbij de binnenkant van de kogels elkaar tijdens het lopen steeds raken. Ze worden vaker gebruikt tijdens het rijden en longeren dan peesbeschermers voor de achterbenen, omdat de kans dat een paard zichzelf aantikt op de achterbenen nu eenmaal veel kleiner is dan bij de voorbenen. Het kan natuurlijk wel, als een paard echt heel raar doet. Ook invloeden van buitenaf kunnen beschadigingen toebrengen, bijvoorbeeld als een paard met zijn achterbenen schopt en iets raakt.”

Welke materialen zijn er?


“Veel peesbeschermers hebben een plastic buitenkant en neopreen voering. Een voering van nep bont zie je ook wel. Dit verdeelt de druk beter dan neopreen, maar kan ook warmer worden. Er zijn ook beschermers met een synthetische buitenkant, die gevoerd zijn met echt bont. Dit is heel zacht en erg geschikt voor paarden met een gevoelige huid die snel schuurplekken of irritaties krijgen. Bont verdeelt de druk goed, daardoor is het ook handig voor paarden met een schiefel.

Peesbeschermers van echt leer kom je niet veel meer tegen. Vroeger wel, maar tegenwoordig wordt meestal kunstleer gebruikt. Dit is veel makkelijker qua onderhoud: het kan in de wasmachine en je hoeft het niet in te vetten. Bovendien oogt het vaak net als echt leer. Een aparte categorie zijn peesbeschermers van mesh-materiaal: dit is een zeer licht en ademend materiaal, waardoor de warmte beter kan worden afgevoerd.

Ook zijn er beschermers van geperforeerd neopreen op de markt. Door de gaatjes kan er toch wat warmte uit. Dat is beter dan helemaal dicht, want neopreen is een materiaal dat zelf totaal niet ademt en het been dus geheel afsluit. In sommige beschermers worden ook nog extra materialen verwerkt, denk aan een carbon-inzet voor springpeesbeschermers. Door deze extra harde schaal wordt het been nog beter beschermd.”

Welke sluitingen zijn er?


“Het meest gangbare zijn de brede klittenbandsluitingen, vaak is het middenstuk elastisch. Ook zijn er klittenbandsluitingen die je door een ringetje terughaalt en vervolgens vastplakt. Er zijn ook elastieken sluitingen die je vastklikt op een knop. Dit zijn de drie meest gangbare sluitingen. Er worden ook regelmatig nieuwe sluitingen verzonnen. Een tijdje geleden had je de skischoensluiting, maar die zie je nu niet veel meer.”

Hoe weet je of een peesbeschermer goed past?


“Een goede pasvorm is heel belangrijk. Als een beschermer te strak of juist te los zit, afzakt, knelt, schuurt of drukt past ‘ie niet goed. Sommige peesbeschermers zijn voorgevormd en vallen precies om het been. Dat is mooi als het precies past, anders niet. Andere peesbeschermers zijn meer rechttoe-rechtaan en vormen zich minder makkelijk naar het been.

De peesbeschermer mag zeker niet te hoog zijn: hij mag niet in de knieholte drukken als je het voorbeen optilt. Zeker bij het springen kan dat storend zijn, omdat het paard zijn voorbeen dan niet helemaal kan inklappen. Kijk en voel bij het passen goed of de beschermer niet te los of te strak zit en nergens drukt. Het is een kwestie van je gezond verstand gebruiken. Ontdek je gevoelige of kapotte plekken op het paardenbeen na gebruik van de peesbeschermers, dan spreekt het natuurlijk ook voor zich dat je ze dan beter niet meer kunt omdoen.”

Wat is de juiste maat?


“Er zijn veel verschillende maten peesbeschermers. Het is echter lang niet altijd zo dat de maat correspondeert met de stokmaat. Het heeft ook met de dikte en lengte van het paardenbeen te maken. Sommige rijpaarden hebben heel ranke benen en kunnen dus met een kleinere maat toe, terwijl bijvoorbeeld een Fjord juist heel stevig beenwerk kan hebben en XL nodig heeft. Houd er dan wel rekening mee dat de peesbeschermer niet te lang is. Vraag bij twijfel over de juiste maat je ruitersportzaak om advies. Zij weten hoe verschillende merken beschermers vallen.”

Waar moet je op letten bij het omdoen?


“Het is belangrijk dat de paardenbenen schoon zijn. Zand onder de peesbeschermers gaat schuren. Om diezelfde reden moet de beschermer zelf ook schoon zijn, in elk geval aan de binnenkant. Doe de peesbeschermers op de juiste hoogte om, anders beschermen ze het paardenbeen niet goed. Bovendien kan een te hoog of juist te laag zittende peesbeschermer de paardenhuid irriteren en in de weg zitten als het paard beweegt.”

Hoe strak moeten de sluitingen?


“Te strak is natuurlijk nooit goed, want dan wordt het been afgekneld. Te los ook niet, dan kunnen de beschermers afzakken. Een mooie leidraad is dat er nog een vingertje tussen de sluitingen moet kunnen. Doe de peesbeschermers om en maak ze vast. Als je nog iets weerstand voelt, doe je ze nog iets strakker. Dan zitten ze goed.”

Wat kan er misgaan bij het gebruik van peesbeschermers?


“Te kleine, niet goed passende of vieze peesbeschermers kunnen drukkingen en wondjes veroorzaken, met eventueel blijvende witte haartjes op de benen. Peesbeschermers die te klein zijn veroorzaken drukkingen en wondjes en uiteindelijk krijg je witte haartjes op de benen. Te grote beschermers kunnen afzakken. Daardoor kunnen ze tegen elkaar aan klapperen of, nog gevaarlijker, helemaal afzakken. Een ander, al eerder genoemd probleem is het te warm worden van de benen, met alle nare gevolgen van dien.”

Wat kosten peesbeschermers en zijn dure altijd beter?


“De goedkoopste peesbeschermers kosten rond de twintig euro. De prijs kan oplopen tot zo’n 175 euro. Dan heb je al hele dure, al kan het natuurlijk altijd nog gekker. Duur is niet altijd beter, het is heel afhankelijk van waar je de peesbeschermers voor nodig hebt, wat voor paard je hebt, welk materiaal geschikt is, enzovoort.”

Is er een ideale peesbeschermer?


“Misschien als je het individueel bekijkt wel, maar in het algemeen zeker niet. Dat heeft alles te maken met je wensen, eisen, je paard, het doel, enzovoort. Wel blijkt uit ervaring dat goed ademende peesbeschermers fijner zijn voor paarden met peesblessures. Deze worden ook aangeraden voor in de wei. Een exemplaar met echt bont erin is heel geschikt voor paarden met een gevoelige huid of schiefels, terwijl een spring- of crossruiter het meer in de hoek van de speciaal daarvoor ontwikkelde peesbeschermers zal zoeken.”

Heb je nog een laatste tip?


“Ik vind zelf dat je beter één model, misschien wat duurdere, peesbeschermers kunt kopen die je paard echt goed passen en van goed materiaal zijn gemaakt, dan twintig verschillende goedkope peesjes in leuke kleurtjes. Het is het allerbelangrijkste dat een peesbeschermer goed zit, anders vraag je om problemen. En nogmaals: bij sommige paarden zijn peesbeschermers eigenlijk helemaal niet nodig.”

Bron: bit 245