transportbeschermers 100219850_ABFweb
transportbeschermers 100219850_ABFweb

Transportbeschermers: Voor of tegen?

Nieuws

De één zet zijn paard met vier benen in de transportbeschermers op de trailer, de ander houdt de paardenbenen liever bloot. Over transportbeschermers is paardenland verdeeld. Bondscoach van het Nederlands springteam Rob Ehrens en Anna Visser, groom van Hans Peter Minderhoud, gaan in op de voordelen én de nadelen van transportbeschermers.



Tegenstander: Rob Ehrens


“In het verleden pakte ik mijn paarden van kroonrand tot boven de knie in de transportbeschermers”, vertelt Rob Ehrens. “Wat ik gebruikte varieerde van lappen met bandages tot transportbeschermers met klittenband en springschoenen met voorbeenkappen. Achteraf bekeken werkten de transportbeschermers meer irriterend dan beschermend. Op een lange reis begonnen de benen te zweten en dat irriteerde de paarden. Ik merkte dat het gros van de paarden ging schoppen en onrustig werd.”

Niet perfect passende beschermers kunnen bovendien tijdens de reis afzakken, wat irriteert en mogelijk zelfs bezeert. Paarden kunnen er immers op gaan staan. “Soms kwamen we op een evenement aan en bleken de bandages of beschermers afgezakt te zijn. Dat kon zijn veroorzaakt doordat ze niet strak genoeg waren aangebracht, maar ook door het geschop, getrappel en het heen en weer geloop als gevolg van irritatie en hierdoor gingen ze los.”

Achterwege laten


Rob besloot de transportbeschermers achterwege te laten en merkte een duidelijk verschil. “Momenteel gebruik ik geen transportbescherming en heb ik geen stampende of lastige paarden op de vrachtwagen. Ze gedragen zich zonder transportbescherming veel rustiger.” Eigenlijk is dat ook wel logisch, vindt Rob. “Stel je voor dat je op een lange reis tot aan je knieën ingepakt zit. Dat gaat je storen.” Bovendien maken transportbeschermers de benen heel warm, wat de kans op peesblessures vergroot.

Toch, benadrukt hij, is het een kwestie van goed horsemanship. “Ken je paard en besluit op basis daarvan wat het beste voor hem is. Het ene paard is het andere niet, je hebt moeilijke en gemakkelijke reizigers, sommige paarden raken snel geïrriteerd onderweg of van de paarden die naast ze staan. Maar in mijn ervaring kunnen transportbeschermers de irritatie dus ook alleen maar vergroten. Zolang je met een veilige vrachtauto rijdt met goede schotten, vloeren en zijwanden vind ik dat er weinig kan gebeuren.“

“Natuurlijk ondervang je niet alle mogelijke problemen die zich onderweg kunnen voordoen, er kan altijd wat gebeuren waardoor een been tegen het andere komt en bij een botsing ben je beter af als je paard peesbeschermers die tot over de hoef lopen draagt, maar je kunt onmogelijk alles ondervangen.” En op het argument dat een paard transportbeschermers nodig heeft om niet geblesseerd te raken bij het op- en afladen van de trailer reageert hij: “Tja, als je paard eenmaal een paar keer op de trailer is geweest, lijkt me dat ook geen argument.”




Warme benen


Onderzoekers aan de Universiteit van Wenen ontdekten dat paardenbenen mét transportbeschermers ongeveer 7 graden Celsius warmer werden wanneer ze beweging kregen. De huid van gebandageerde benen steeg bij beweging zelfs met 10 graden. Ter vergelijking, de huidtemperatuur van onbedekte paardenbenen bleef gelijk.

Ook in absolute rust in een koele stal steeg de temperatuur van de beenhuid onder bandages en transportbeschermers ongeveer 1,3 graden. Reden om geen transportbeschermers te gebruiken? Dat niet, maar waak wel voor oververhitting tijdens de trailerrit. En verwijder de transportbeschermers of bandages zodra je paard van de trailer komt.




Voorstander: Anna Visser


“Tijdens transport voorzien wij de paarden van springschoenen aan de voorhoeven en transportbeschermers rondom”, vertelt Anna Visser, de groom van Hans Peter Minderhoud. “De transportbeschermers die wij gebruiken zijn gemaakt van nylon met een vilten binnenlaag. Om de transportbeschermers aan de achterbenen wikkelen we vaak nog bandages. Dit voorkomt afzakken en geeft iets meer stevigheid, vooral als de paarden lang op de vrachtwagen moeten staan.“

“We gebruiken vrij lange transportbeschermers, die aan de achterbenen tot boven de hak reiken en aan de voorbenen tot boven de knie. Zo is een aanzienlijk deel van de benen beschermd.” Bescherming is volgens Anna dan ook het grote voordeel van de transportbeschermers. “Als een paard verstapt bij een plotselinge beweging van de vrachtwagen, of bij het nemen van een rotonde of afslag, helpen transportbeschermers blessures voorkomen. Een misstap door onverwacht remmen kan al een flinke blessure opleveren. Ook al rijd je zelf nog zo voorzichtig, een ongeluk zit in een klein hoekje. “

Veilige buffer


Mocht een paard schrapen, dan voorkomen de springschoenen dat de ijzers eraf getrapt worden of de hoeven tegen elkaar slaan. En bij het op en van de trailer laden vormen de transportbeschermers een veilige buffer. Mocht een paard onverhoopt uitglijden of naast de laadklep stappen, dan is hij voorzien van een beschermende laag.” Bijkomend voordeel van transportbeschermers is dat ze witgepoetste paardenbenen schoon houden voor een wedstrijd.

De paarden vinden het dragen van transportbescherming wel prima. “Omdat de paarden hier gewend zijn om iets om hun benen te krijgen, reageren ze goed op de transportbeschermers”, vertelt Anna. “De meeste hebben er geen enkel probleem mee. Een enkeling vindt de lange achterbeschermers niet prettig, kan er niet goed mee lopen en tilt de achterbenen ongemakkelijk hoog op. Dan laten we transportbeschermers achterwege en gebruiken we dikke lappen met bandages eromheen. Een paard moet zichzelf immers niet blesseren doordat hij wordt beschermd.”

Op lange reizen zet Anna de paarden een enkele keer vierkant in de bandages. “Voorbeschermers willen weleens wat schuiven. Toch ben ik positief over het gebruik van transportbeschermers. Ze beschermen onze paarden goed en wij voorkomen graag blessures, mochten de paarden zich verstappen. Better safe than sorry.”




Tips


-          Koop de juiste maat beschermers voor je paard. “De kleinere beschermen meestal onvoldoende been”, verklaart Anna. “Te grote beschermers gaan schuiven en zakken af.”

-          Controleer de stevigheid. “Kwaliteit en stevigheid zijn belangrijke eigenschappen van transportbeschermers”, vindt Anna. “Ze hebben als doel stevige bescherming te bieden en moeten dus niet slap om de benen hangen.”

-          Kies transportbeschermers met voldoende goede klittenbandsluitingen, die van boven tot onder over de hele lengte verdeeld zijn.

-          Besteed zorg aan het aanbrengen van de beschermers. “Zitten ze te los, dan zakken ze af. Knellende beschermers zijn niet goed voor de pezen”, weet Anna. Rob zegt: “Bandages zijn voor het paard minder prettig als ze niet vakkundig, te hoog, te laag, te los of juist te strak om gewikkeld worden. Dit is niet voor iedereen weggelegd.”

-          Gebruik alleen schone en droge beschermers. Dit voorkomt irritatie.

Beoordeel aan de hand van je paard of je voor bandages of transportbeschermers kiest.




Bron: Bit 221
150713056_ABFweb