171127082_ABFweb
171127082_ABFweb

Zo maakt de kleur van de hindernis verschil bij het springen

Training Opvallend

Oranje accentjes op je dekje en peesbeschermers zijn natuurlijk hartstikke hip, maar als kleur voor een hindernis is oranje niet bepaald geschikt. Dat is althans wat onderzoekers Sarah Catherine Paul en Martin Stevens stellen in het wetenschappelijke blad Applied Animal Behaviour Science. Zij deden onderzoek naar het kleurenzicht bij paarden, die beduidend anders is dan bij mensen.

Dichromatisch kleurenzicht

“Oranje is voor mensen een opvallende kleur: dat komt omdat wij mensen ‘trichromatisch zicht’ hebben. Dat betekent dat we drie soorten kegeltjes hebben waarmee we meer kleuren kunnen herkennen dan een paard, die dichromatisch kleurenzicht heeft. De wereld van een paard ziet er dus een stuk minder kleurrijk uit dan dat van een mens. Paarden zien vooral kleuren die in het kleurbereik van blauw tot geel vallen en kunnen daarom geen onderscheid maken tussen kleuren die mensen als rood, oranje en groen zien.”

“De kleuren van hindernissen worden vooral bepaald door wat wij als mensen leuk of mooi vinden. Over hoe een paard de hindernis ziet, wordt eigenlijk niet zo veel nagedacht”, stellen de wetenschappers, die in hun onderzoek specifiek keken naar de zichtbaarheid van hindernissen die gebruikt worden bij steeplechases, al geldt de opgedane kennis natuurlijk ook voor de hindernissen in een springparcours. “En dat kan consequenties hebben: zeker wat betreft de veiligheid van paard en ruiter.”

Traditie

In het Verenigd Koninkrijk worden bij steeplechases traditiegetrouw oranje markeringen gebruikt langs de hagen waar de paarden overheen springen. Vaak worden oranje strepen op de haag geschilderd en ligt er een oranje grondbalk aan de voet van de sprong. Paul en Stevens analyseerden het contrast van de traditionele oranje markeringen die gebruikt worden op 11 Britse renbanen en vergeleken deze met mogelijke alternatieve kleuren, terwijl ze ook het effect van zonlicht en weersomstandigheden op het contrast onderzochten. 

Voor het onderzoek lieten ze 14 paarden drie keer over een paar hindernissen springen, die allen verschillende kleuren markeringen hadden. De sprongen werden vervolgens gefilmd en geanalyseerd.

Verschillen

“De kleur van de markeringen had een grote invloed op de manier waarop het paard over het hek sprong: er zijn duidelijke verschillen waargenomen in afzetpunt, landingspunt en de hoek waarin het paard sprong”, aldus de wetenschappers. “Wit, fluorescerend geel of helderblauw zijn het meest contrasterend voor paarden. Vooral fluorescerend geel biedt het meeste contrast tegenover de groene kleur van de haag, oranje het minste. Onder grauwe weersomstandigheden zijn wit en helderblauw juist de beste zichtbare kleuren voor het paard.”

Fluorescerend

“Het afzetpunt over een witte hindernis lag verder weg, bij een lichtblauwe hindernis zetten paarden steiler af en over een gele hindernis ligt het ladingspunt dichter achter de sprong. Gezien de kleuren een duidelijke invloed hebben op de springtechniek van het paard, is het raadzaam om goed na te denken over de positie van de kleuren op de sprong. Een witte grondbalk is prima, maar een witte kleur als bovenste balk op de sprong kan voor een paard moeilijk te zien zijn omdat deze overloopt in de kleur van de lucht. Een gele grondbalk kan daarentegen weer moeilijker zichtbaar zijn tegenover het felgroene gras op de voorgrond.”

“Ook de tint van de kleur is belangrijk: niet-fluorescerend geel is voor een paard een een stuk minder goed te onderscheiden van gras of andere lichte vegetatie dan echt fel, fluorescerend geel”, geven de onderzoekers nog als tip mee.

Het is dus helemaal niet gek dat je het idee hebt dat jouw paard oranje hindernisbalken misschien makkelijker aantikt, terwijl hij juist groot afzet over een witte sprong!

Bron: Applied Animal Behaviour Science

Vond je dit in interessant onderwerp? Lees dan ook: DIY: Hindernismateriaal opknappen