-

DIY: Hindernismateriaal opknappen

DIY hindernis
Danique Weernink

Misschien heb jij ook wat van die hindernisbalken liggen die er meer uit zien als een paar bruine palen, dan als hindernisbalken. De verf bladert er af en je kan haast niet meer voorstellen dat ze ooit een felgekleurde hindernis hebben voorgesteld. De hoogste tijd voor een opknapbeurt dus! (Dit stappenplan is natuurlijk ook geschikt voor nieuwe balken zonder verflaagje)

Voordat je kan beginnen aan het opknappen van de balken is het wel belangrijk om te zorgen dat de balken goed droog zijn. Het beste is om de balken een paar weken voordat je begint ergens binnen op te slaan, zodat ze goed kunnen drogen. Hierdoor zal het resultaat veel mooier zijn.

Stap 1: Oude verf en vuil er af

Om de verf beter te laten pakken op het hout moeten de balken eerst mooi glad en schoon zijn. De makkelijkste manier om dit er af te halen, is door het hout te schuren. Dit kun je natuurlijk met de hand doen door een stukje schuurpapier te gebruiken, maar dit gaat wel heel veel tijd kosten. Het is slimmer om een bevriende klusser te vragen of je gebruik mag maken van een schuurapparaat. Dat zal een hoop tijd schelen. Een bijkomend voordeel van het schuren is dat ook je direct je armspieren even flink getraind worden. Wel even opletten met het stof dat vrijkomt, het is verstandig om je ogen te beschermen met een bril en een mondkapje te gebruiken om het inademen van stof te voorkomen.diy hindernisBehalve het gebruiken van schuurpapier of een schuurmachine zijn er ook andere manier om de verf te verwijderen. Een voorbeeld hiervan is verfafbijt, maar dit is een chemisch goedje. Hierdoor is het niet erg goed voor het milieu en kan het in het hout blijven zitten waardoor de nieuwe verflaag minder goed hecht.

Stap 2: Grondverf

Om de lakverf goed te laten hechten en te voorkomen dat de lakverf in het hout trekt, is het verstandig om eerst een laagje grondverf aan te brengen. Neem gewoon de goedkoopste grondverf die je kan vinden, pak er een grote kwast bij en verven maar. Lekker een muziekje er bij opzetten en het verven verandert direct in een feestje.

Stap 3: Afplakken en kleurtjes

En dan nu het leukste gedeelte; het aanbrengen van kleur op de balken.

Hindernisbalken in 1 kleur zijn natuurlijk een beetje saai. Daarom is het leuk om, net zoals bij de hindernissen op wedstrijd, strepen te maken op de balken. Hiervoor kun je zelf een patroon bedenken en maken. Het makkelijkste is om met een rolmaat en potlood de verdeling te maken en dit vervolgens af te plakken met schilderstape.

Je kunt het natuurlijk strak maken, maar balken met stippen, zebrastrepen, doorlopende kleuren en andere verfkunsten zijn natuurlijk ook hartstikke leuk! Je kunt het zo gek maken als je het zelf wilt. Wel is het hierbij belangrijk om eerst de licht gekleurde of witte kleuren aan te brengen en daarna de donkere kleuren.

Het verschilt van verf tot verf, maar vaak is het mooiste om twee lagen aan te brengen. Dan is het hout mooier bedekt en blijft de verf langer zitten. Wel zo fijn na alle uurtjes werk die er in zaten.

diy afplakkenDiy hindernis

Stap 4: Springen

Nu je het tape hebt verwijderd en de balken weer voorzien zijn van een mooie laag nieuwe verf, kun je ze weer gebruiken voor het springen. Wat is er nou gaver dan een parcours met allemaal gepersonaliseerde hindernissen?!

DIY hindernis

Handige tips & tricks

  1. Duik zelf in de schuur opzoek naar oude potjes verf, vaak is er nog wel wat over van het schilderen van bijvoorbeeld een slaapkamer. Deze verf kan je ook zo weer voor de balken gebruiken.
  2. Naast balken kun je ook van andere stukken hout leuke plankjes en hekjes maken. Let hierbij wel op dat het veilig en stevig is om te gebruiken voor bij paarden.
  3. Samen is leuker dan alleen; schilder samen met stalgenoten, vriend(inn)en of familie
  4. Doe oude kleding en schoenen aan, voor je het weet zit je helemaal onder de verfklodders.
  5. Roer de verf voor gebruik goed door, dan is zowel de kleur als de samenstelling overal hetzelfde is.
  6. Stop je met verven, maar wil je op een ander moment weer verder? Zet de kwasten in schoon water, daarin kunnen ze een paar dagen blijven staan, zonder hard te worden. Even het water uit de kwast slaan en je kunt weer verder.
  7. Overblijvende resten verf mag je niet door de gootsteen spoelen, er kunnen namelijk schadelijke stoffen in zitten.
  8. Zet na gebruik de verfblikken op de kop, dan ontstaat er geen vel bovenop de verf.

Bron: Bitmagazine.nl

Vond je dit een interessant artikel? Lees ook: Zo maakt de kleur van de hindernis verschil bij het springen

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!
Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant