Afbeelding

Het afscheid van Sterre

Nieuws

Je paard, je maatje, je ‘alles’... En dan is hij niet meer. Hoe ga je verder, maar ook: hoe kijk je terug op jullie tijd samen? Rebecca Blokzijl (van YouTube kanaal Hart voor Paarden) kocht als verrassing voor haar dochter Tessa, de pony Sterre. Tijdens een wedstrijd begon Sterre niet goed te lopen, ze bleef hierna ook telkens kreupel lopen. Sterre werd hiervoor behandeld, maar werd tijdens de behandeling meerdere keren hoefbevangen. Toen dit voor de derde keer gebeurde besloot Rebecca dat het genoeg was geweest. Samen met haar dochter nam ze afscheid van Sterre. Van hun verlies maakte Emma Hoogenraad (van YouTube kanaal Kampioen) ook nog eens een super mooi filmpje, deze zie je onderaan deze aflevering van Het Afscheid.


“Sterre kwam in het leven van Tessa als een verrassing. We hadden haar niet verteld dat we een pony gingen kopen, maar samen met vriendin Kim ben ik op zoek gegaan. We hebben meerdere pony’s bekeken en zo vonden we Sterre. Tessa kreeg Sterre als vervroegd verjaardagscadeau.”

Wil je weten hoe dit verliep? In onderstaand filmpje zie je Tessa’s reactie:


[panel]Sterre
2009 tot 2017

Eigenaar: Tessa Ottenhof
Ras: Arabier x Belgische Rijpony
Kleur: Schimmel

Sterre was nieuwsgierig, welwillend, braaf en cool.
[/panel]

Picknicken


“Het maakte niet uit wat ze samen deden, als het maar samen was. Zo wilde Tessa een keer samen met Sterre picknicken. Ze nam een tas met eten en drinken mee en is gewoon het terrein van de manege afgelopen. Vervolgens is ze in het natuurgebied achter de manege gaan picknicken, maar hierna verdwaald. Ze zijn een uur zoek geweest, maar ondanks alles wat ze tegenkwamen bleef Sterre super cool. Tessa was wel overstuur, maar dankzij de rust van Sterre is ze niet in paniek geraakt.”

Kliniek bezoeken


“Tijdens een wedstrijd begon Sterre opeens niet goed te lopen. We dachten dat ze verkeerd terecht gekomen was na een sprong. Na wat rust ging ze helaas nog niet beter lopen. Sterre bleef maar kreupel lopen, ze heeft hiervoor ook nog een tijdje in de kliniek gestaan. Tessa zocht haar hier iedere dag na school op. Op de dagen dat ze niet kon, vond ze dit ook echt verschrikkelijk. Ze wilde altijd nog liever een pony waar ze niet op kon rijden, dan Sterre verliezen.”

Beslissing maken


“Het herstel van Sterre ging op en neer. Maar helaas werd ze ook nog een paar keer hoefbevangen. Sterre was inmiddels weer thuis en ik zag op woensdag al dat het niet goed met haar ging, maar besloot Tessa nog even niets te vertellen. Ik heb toen in overleg met de dierenarts de medicatie verhoogd en hoopte op het beste. Maar op zaterdag was het nog niet goed. Ik moest helaas het besluit nemen dat het nu genoeg was geweest voor Sterre. Dit was de derde keer dat ze hoefbevangen was en het leek niet beter te gaan. Tessa was die dag samen met Kim een paardentaart aan het maken. Toen ik alles geregeld had voor Sterre, heeft Tessa’s vader haar even apart genomen en Tessa het slechte nieuws verteld. Ik stond hier zo’n vijftien meter van af, maar de schreeuw die Tessa toen gaf zit voor altijd in mijn geheugen gegrift. Het was de moeilijkste beslissing van mijn leven. Ik moest voor de pony kiezen en niet voor mijn dochter. Dat wil je als moeder niet, nooit. Haar vader tilde haar op en bracht haar naar Sterre en mij. We hebben samen staan huilen en gekeken hoe Sterre de heerlijke paardentaart op at.”

Afscheid nemen


“Daarna hebben we heel lang met haar staan knuffelen. Ik heb Tessa rustig afscheid van haar laten nemen, maar wilde het moment ook niet uitstellen. De trailer stond inmiddels al klaar. Tessa bracht Sterre zelf naar de trailer. Dit was vreselijk om te zien. Eenmaal bij de kliniek heeft ze haar ook zelf weer uitgeladen en naar een weide gebracht. Ze kon hier nog even met haar knuffelen en ik heb Sterres staart afgeknipt. Sterre had pijnstilling gekregen van de dierenarts en stond rustig te eten. Ik vertelde Tessa nog één keer een laatste knuffel te geven en alles nog een keer in haar op te nemen. Ik heb het halstertouw aan mijn man gegeven en ben samen met Tessa weggegaan. Ik wilde niet dat ze bij het inslapen was. Toen mijn man terugkwam zijn ze we snel weggegaan en hebben twee dagen lang voornamelijk gehuild. Tessa kon niet slapen, ze wilde niets meer. We hebben haar laten huilen en ze heeft twee weken bij ons op de kamer geslapen. Na twee dagen zijn we wel weer naar stal geweest. Al was het maar voor een uurtje.”

Eerste keren


“De eerste keer was dit heel moeilijk. Alle eerste keren waren moeilijk. De eerste keer weer op een pony, de eerste keer weer een wedstrijd, de eerste keer weer in de les, de eerste keer voeren, de eerste keer alles. We zijn nu zes maanden verder, maar er komen nog steeds eerste keren voor dingen en dit blijft moeilijk. Tessa mist Sterre heel erg bij haar wedstrijden. Sterre hielp haar hier doorheen en nu moet Tessa haar nieuwe pony Bella juist veel helpen. Bella heeft haar wel veel geholpen om het verlies van Sterre te verwerken.”

Wil je weten hoe Tessa het verlies van Sterre zelf heeft gemaakt? Kijk dan onderstaand filmpje. Tessa vertelt hierin over het verlies en over hoe haar nieuwe pony Bella haar hierbij helpt.[gallery link=”file” ids=”https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2018/02/basis-by-jill.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2018/02/buiten-springen.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2018/02/mr-ed-competitie-dag-2-proef-1.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2018/02/oefencross-moordrecht.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2018/02/Sterre-5.png|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2018/02/sterre-6.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2018/02/Sterre-8.png|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2018/02/Sterre-9.png|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2018/02/Sterre-18.png|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2018/02/Sterre-20.png|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2018/02/sterre-8-jaar-nr-2.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2018/02/sterre-kliniek-weekvlog.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2018/02/weekvlog-anky-2.jpg|”]

[hr]

Elke vrijdag vind je een nieuw verhaal online. Wil jij jouw verhaal vertellen?


[button href=”https://www.bitmagazine.nl/algemeen/heb-jij-je-paard-verloren-doe-je-verhaal-in-de-online-rubriek/49407/”]Geef je op[/button]
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding