WhatsApp Image 2018-08-12 at 16.18.26 (1)
WhatsApp Image 2018-08-12 at 16.18.26 (1)

De Kruising: Trakehner x Fries

Nieuws

Je paard is een allegaartje en eigenlijk kan niemand raden wat het is. Of je hebt een kruising met rassen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben, bijvoorbeeld een Morgan maal Azteca. Bit neemt deze niet alledaagse kruisingen onder de loep. We vragen ons af: wat zie je terug (van misschien wel het allegaartje) aan rassen in je paardje. Vandaag de kruising Trakehner x Fries.


De Kruising:


Trakehner x Fries


Naam: Krijn


Geslacht: ruin


Stokmaat: 1.65 m


Kleur: zwart


Amber Bloetjes houdt van de looks van Friese paarden, maar ook van een paard met een beetje meer pit. Dat heeft ze gevonden in haar Krijn, een kruising tussen een Fries en een Trakehner. “Ik vind dat uit beide rassen de sterke punten gehaald zijn.”



Geen eigen fok


Ze heeft haar paard niet zelf gefokt. “Hij komt uit een Friese merrie die voor de kar loopt, genaamd Lobke van de Alidahoeve. Het doel van de fokker was om een voorwaartse Fries te fokken om voor de kar te lopen, maar Krijn kreeg meer de bouw van een rijpaard. Daarom werd hij onder het zadel beleerd. Zijn vader is de Trakehner Kasparow.”



Looplust van een Trakehner


Het paard van Amber heeft het meest weg van een Fries, vindt ze. “Hij heeft voornamelijk het Friese karakter. Heel eerlijk, trouw en vriendelijk, maar hij heeft ook de lompheid van de Fries. Zijn looplust en ruime gangen heeft hij meer van de Trakehner.”



Zwart


Volgens Amber vindt Krijn alles leuk om te doen. “Hij kan heel allround ingezet worden. Zowel in het springen, als de dressuur en in de cross.” De kleur van haar paard is net zo allround.  “Zijn kleur is volgens zijn paspoort zwart, maar in de praktijk is hij het hele jaar door een andere kleur. En dat maakt hem wel bijzonder. Meestal gaat het van in de winter zwart tot in de zomer blond.”



Plezier


“Ik ben voornamelijk bezig met veel plezier maken. We vinden het leuk om lekker buiten te rijden maar ook rijden we met plezier af en toe een wedstrijdje. Momenteel zijn we L1+5 in de dressuur, maar ik weet zeker dat er veel meer uit te halen valt. Voor de afwisseling spring ik ook weleens en misschien neem ik in de toekomst een paar crosslesjes.”



Vind je de kruising Trakehner x Fries een aanrader?


“Ik vind het zeker een aanrader, omdat hij onwijs trouw is en goudeerlijk. Ook heeft hij de Friese looks (wel wat smaller dan een echte Fries) waar ik van hou. En hij kan heel allround ingezet worden.”



Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.



[gravityform id="1190" title="true" description="true"]


20180704_192030
Screenshot_20180613-213915
WhatsApp Image 2018-08-12 at 16.18.26
WhatsApp Image 2018-08-12 at 16.18.26 (2)