solidad
solidad

Alles over de Falabella

Nieuws

Na de Schwarzwälder Fuchs, de Shire en het Groninger paard moet ook de Falabella eraan geloven: wij doken in dit bijzondere minipaardenras met behulp van Reina Knaap-Mulder, bestuurslid van het stamboek. “Wist je dat de Falabella het enige minipaardenras ter wereld is?”


“Ik kwam voor het eerst in aanraking met het ras toen ik een human-interest verhaal las in een tijdschrift waarbij een foto stond van een vrouw in een stoel, met allemaal kleine paardjes om haar heen. Dat vond ik natuurlijk hartstikke leuk, en toen ik meer informatie op ging zoeken, kwam ik uit bij een stoeterij in Amerika.”

“Hier ben ik toen heen gevlogen om de paarden te bekijken en wellicht te kopen. Daar gaven zij mij een keuze: wil je een partbred of een 100 % rasechte Falabella? Mijn keuze viel op de rasechte Falabella, en die heb ik meegenomen naar Nederland.”

Stamboek


“Eenmaal in Nederland wilde ik een stamboek voor het ras opzetten. Na een oproepje kwamen drie reacties van Falabella-eigenaren die interesse hadden. Samen met deze mensen heb ik contact gezocht met de familie Falabella in Argentinië.”

Op een gegeven moment zijn we daar zelfs heen gevlogen en te gast geweest. Dat was heel bijzonder: de Falabellapaarden die daar leven zijn namelijk niet gedomesticeerd. Ze groeien op in een terrein van zestig hectare harde grond, in een droog en heet klimaat. Dit maakt ze oersterk”, vertelt bestuurslid Reina Knaap-Mulder enthousiast.

“Doordat Falabella’s zo goed gedijen in barre omstandigheden, kunnen ze in Nederland flink gaan groeien in de breedte. Hier is het immers niet zo schraal als op de pampa’s van Argentinië. Het is goed om hierop te letten. Ze hebben over het algemeen droge en harde benen. Het is een stoer en sterk ras.”
‘Het is een stoer en sterk ras’

Blindegeleidepaard


Je kunt misschien denken; ja, leuk zo’n minipaard, maar wat kan je ermee? “Zo kun je ook denken over een hond”, kaatst Reina Knaap-Mulder terug. “Die kun je ook alleen uitlaten, maar toch is het hartstikke leuk. Het is zo dat je alleen op een Falabella kan rijden als je onder de 35 kilo weegt, maar er zijn genoeg andere mogelijkheden met deze paarden.”

“Je kunt ermee fokken, vrijheidsdressuur oefenen, mennen, of bijvoorbeeld aanschaffen als gezelschapspaard. Sommige mensen laten hun Falabella’s af en toe in hun huis rondlopen. Doordat ze ontzettend slim zijn en snel leren, worden ze in Amerika zelfs ingezet als blindegeleidepaardje!”

Intelligent


“Mijn Falabella’s lopen een klein eindje van mijn huis af. Als ik naar ze toe ga en wil dat ze naar het hek komen, hoef ik maar in mijn handen te klappen, dan komen ze aangerend. Dit heb ik ze aangeleerd omdat ik liever niet wilde schreeuwen en de buren de stuipen op het lijf te jagen”, lacht Reina. “Dit hadden ze binnen een mum van tijd door.”

“Qua bouw zijn het verfijnde paarden. Smalle schouders, goede bewegingen. Ze komen voor in alle kleuren, en gemiddeld zijn Falabella’s zo’n 86 centimeter hoog. Het is een zeldzaam, uniek ras.”

“Ter beeldvorming: in Europa zijn er momenteel ongeveer 1300 raszuivere Falabella’s. Als je dat vergelijkt met de 10.000 Shetlanders die alleen al in Nederland rondstruinen, is de Falabella echt nog een zeldzaam ras. Maar Nederland is goed bezig, wij zijn een belangrijk exportland voor Falabella’s. Ook ons stamboek is het enige stamboek ter wereld dat zo professioneel werkt, naast het stamboek in Argentinië, het thuisland.”

Bron: Bitmagazine.nl
040615843_ABFweb
Falabella
040615846_ABFweb
040615851_ABFweb
hermano zijzicht
IMG_2742 nina totaal