Patrouillerit
Patrouillerit

Lol met je knol tijdens een Patrouillerit

Nieuws

Meedoen aan een wedstrijd en toch veel lol met je knol hebben? Denk dan eens aan een Patrouillerit, georganiseerd door de NHAV. Deze rit is bedoeld voor alle ruiters en paarden. Rij-niveau en paardenras niet belangrijk. Suzanne Graauw en haar achtjarige Arabier Cuba F&M Chamoy waren er na een lang traject van vertrouwen opbouwen aan toe. En eind mei hebben zij dan ook de stoute schoenen aangetrokken en meegedaan aan een Patrouillerit in Montferland. 


Samenwerken

Samenwerken


Tijdens een patrouillerit werk je niet alleen samen met je paard, maar ook met een andere combinatie paard en ruiter. Met z’n vieren wordt er een route gereden die wordt onderbroken door opdrachten die je bij verschillende posten tegenkomt. Bij elke opdracht zijn punten te verdienen. Er komt van alles voorbij. Vragen rondom het thema paard, het herkennen van voorwerpen tijdens de rit en uitdagende vaardigheidstaken die als patrouille equipe moeten worden uitgevoerd. Het team met de beste resultaten wint.


Goed aan de hulpen


“Het is een aardige dressuurruiter test”, legt Suzanne uit. “Je paard moet goed reageren op je hulpen en enige stuurkunst is een pré. Anders lukt het je echt niet om sommige opdrachten uit te voeren.” Een van de opdrachten die Suzanne en haar team maatjes Baukje met Silver moesten uitvoeren was de waslijn opdracht. Eerst wat wasgoed oppakken, vervolgens naar de waslijn toe rijden en daar de boel netjes ophangen. “Cuba ging zelfs meedenken”, vertelt Suzanne. “Zodra ik weer iets aan de lijn had gehangen, keerde hij alweer om terug te sjezen. Echt geweldig gevoel om zo samen met je paard aan het werk te zijn!”


Samen de was ophangen

Vertrouwen opbouwen


Voor Suzanne was meedoen aan deze laagdrempelige wedstrijd waar plezier bovenaan staat een test. “Cuba is van ver gekomen. Er is lange tijd geweest dat hij van alles schrok en het op een lopen zette. Met veel geduld ben ik blijven oefenen om hem leren dat ontspanning ook kan ontstaan als hij bij mij blijft. Ik geef hem echt de tijd om te kijken als hij iets spannend vindt en beloon hem als hij ervoor kiest om zijn hoofd te laten zakken. Wat er ook is, ik geef hem echt de tijd en wacht tot hij zelf gaat nadenken en zo leert met spannende dingen om te gaan. Hij krijgt meer zelfvertrouwen omdat hij zelf de keuze maakt om bewust te ontspannen. Ik wil dat hij het gevoel krijgt dat hij alles kan, en zeker met mij samen!”


Alles draait om elkaar vertrouwen

Plezier


Suzanne is een jaar geleden nog met hem in het Extreem Trail Park gaan oefenen. “Toen bakte hij er nog niet veel van en kwam de spanning bij wijze van spreken zijn oren uit, maar dit laatste jaar heeft hij zoveel groei laten zien dat ik deze wedstrijd aandurfde.” Het ontwikkelen van creativiteit tijdens de rit vindt Suzanne een geweldige uitdaging voor mens en paard. Doordat de nadruk tijdens een patrouillerit niet ligt op presteren maar meer op samen plezier hebben, kon Suzanne testen hoe ze er samen voor staan. “Het ging fantastisch, ik ben zo trots op hem. Hij deed bij alle oefeningen zo zijn best en dat ook nog eens naast een ander paard.”


Oefenen in het Extreme Trail Park

Van alles wat


De waslijn opdracht was niet de enige mogelijkheid om te oefenen met vaardigheden en samenwerken. Ze moesten ook nog een grote bal in de lucht houden met twee wc-ontstoppers. En houtblokken verslepen met een stok en haak. Suzanne: “Je weet van de voren niet waar jij en je paard mee worden geconfronteerd en dat maakt het wel zo spannend. Een dressuurproef kun je vaak oefenen, maar rondrijden met een bal en wc-ontstopper is niet echt iets waar je thuis op stal mee in de weer bent.” En dus is de controle durven loslaten en vertrouwen op jezelf en op je paard een bruikbare kwaliteit als je dit soort wedstrijden wilt rijden.


Vaardigheid en plezier


De combinatie van dressuurvaardigheden bezitten, positieve mentale kracht uitstralen, samenwerken met je paard op basis van vertrouwen en plezier hebben samen tijdens het rijden van een Patrouillerit. Suzanne: “Jij en je paard moeten goed zijn opgeleid om dit allemaal goed te kunnen volbrengen, maar je krijgt er wel een soort ponykamp gevoel voor terug.” Volgens de NHAV is het een leuk evenement waarbij het eindklassement meestal bijzaak is en de nadruk ligt op de teamgeest en de patrouillerit zelf. Zeer geschikt voor ruiters die plezier hebben in het tonen van vaardigheden samen met hun paard.


Suzanne: “Oja, ik ga zeker nog een keer meedoen. Cuba vindt het geweldig, dat merk ik aan alles en ik heb er ook ontzettend veel lol in. Het is one big surprise wat er de volgende keer weer gaat komen. Ik heb er nu al zin in!”

Patrouillerit
Was ophangen
FB_IMG_1558288000872
Patrouillerit
Patrouillerit