IMG_0189
IMG_0189

Vind jouw paardendroombaan in Australië!

Fun

Een van de mooiste plekken ter wereld zien en ondertussen je geld verdienen door lekker de hele dag met paarden bezig te zijn. De een houdt het bij dromen, de ander voegt de daad bij het woord. We vroegen aan ervaringsdeskundige Mignon van Straaten wat er nou allemaal komt kijken bij zo’n buitenlands avontuur.

Er zijn natuurlijk veel plekken waar je een buitenlands avontuur kan starten, maar Australië is toch wel het meest populair. Ook Mignon ging voor bijna een jaar ‘down under’. Voor haar was de keuze voor Australië snel gemaakt. “Het land trok mij altijd al aan vanwege het bijzondere wildlife. Al sinds ik met mijn vader naar Steve Irwin op tv keek, wist ik dat ik hier ooit naartoe wilde.” Ze reed in Nederland al voor een stal en toen haar paarden verkocht werden, leek het haar de perfecte kans. Ze maakte zich klaar voor het grote avontuur.

Farmwork in Australië, wat komt daar allemaal bij kijken?

Je kunt natuurlijk voor de avontuurlijke weg gaan en zien hoe alles loopt. Houd je van iets meer zekerheid? Dan is Mignons manier misschien meer jouw ding: “Ik ben niet iemand die zomaar zonder plan vertrekt. Ik houd van zekerheid en structuur en zo kwam ik via Facebook bij de organisatie Ten Travel uit. Zij boden een plan waarmee je een jaar lang gegarandeerd werk hebt in de agrarische sector. Ook krijg je vooraf een training en vangen ze je op bij aankomst op het vliegveld. Verder helpen ze je bij het aanvragen van een belastingnummer, het openen van een bankrekening en zorgen ze voor een Australisch telefoonnummer. Je bent dus meteen helemaal ‘klaar’. Voor vertrek kom je op sollicitatie, zodat ze aan de hand van je ervaring een passende werkgever voor je kunnen zoeken. Het enige wat je dan zelf nog moet regelen is een ‘working holiday visa’ (anders mag je namelijk niet werken in Australië), minimaal 3500 euro op je bankrekening en last but not least, een ticket.”

Farmtraining en paardrijden ‘down under’

Ze bereidde haar vertrek dus goed voor en begon haar reis via een begeleidende organisatie. Mignon vertelt hoe het werkt: “Eenmaal aangekomen werd ik met andere backpackers opgevangen in Brisbane. Deze plaats ligt in het Oosten van Australië. Om een beetje te settelen, brachten we onze eerste vier dagen samen door in een surfkamp. Daarna begon het echte werk, de farmtraining.

Je leert hier werkelijk van alles over farmwork: welke dieren zijn giftig?, hoe moet je vee drijven?, hoe bestuur je een quad?, hoe repareer je hekken? et cetera. Ik had het gevoel in McLeod’s Daughters te spelen, wat een fantastische ervaring! Thuis rijd ik, zoals de meeste ruiters, op de Engelse manier. De paarden daar werden heel anders getraind. In een westernzadel op volle snelheid door het Australische landschap. Even wennen, maar echt geweldig!”

Na het trainingskamp werd ze door de begeleidende organisatie geplaatst op een endurance stal. Ze trainde hier zo’n zeven paarden per dag, met als doel het verbeteren van hun conditie. “Hoewel ik het erg leuk vond, merkte ik na verloop van tijd dat ik toch liever reed met een gerichter doel. Zoals ik thuis gewend was. Daarom besloot ik het over een andere boeg te gooien.”

Georganiseerd of op eigen houtje

Via een begeleidende organisatie heb je dus gegarandeerd werk voor de periode van een jaar. Als het om welke reden dan ook niet bevalt, of je bent toe aan iets nieuws, kan zo’n organisatie je een overplaatsing bieden. Je kunt natuurlijk ook zelf op avontuur gaan. Mignon koos deze keer voor het laatste en vertelt over haar ervaring:

“Ik zocht via een Australische online banenwebsite. Hierop vind je farmwork in alle soorten en maten. Uiteindelijk kwam ik terecht bij een springstal. Zij waren op zoek naar een fulltime amazone. Op deze stal werkten ze met volbloeden en hoewel ook deze paarden heel anders waren dan de paarden thuis, zat ik hier meer op mijn plek. De paarden werden zadelmak gemaakt op een hele prettige manier en vervolgens trainde ik ze, totdat ze klaar waren voor wedstrijden. Ik heb met veel plezier op deze stal gewerkt tijdens mijn verblijf in Australië en ik denk dat het heel persoonlijk is welke manier en welke stal het best bij je past.”

Er zijn dus verschillende manieren om zo’n wereldbaan te bemachtigen en het is aan jou om uit te zoeken waarbij jij je het meest prettig voelt. Over een slaapplaats hoef je je trouwens geen zorgen te maken, want het is bijna bij iedere stal de gewoonte om intern te verblijven.

Maak jouw ervaring onvergetelijk

Krijg je al de kriebels? Get out of your comfort zone en ga op avontuur! Tot slot nog enkele tips van onze insider. “Zorg ervoor dat je goed voorbereid op reis gaat. Dit heeft mij tijdens mijn verblijf veel rust gegeven. Last but not least: geniet van ieder moment! Voor je het weet ben je weer thuis.”