editorial dorien
editorial dorien

Editorial: Aanrommelen met Rhino

Nieuws

“Je moet er toch niet aan denken dat je na terugkomst van een tripje naar Noord-Italië bij thuiskomst positief getest wordt op het coronavirus. Tot overmaat van ramp blijk je ook nog eens jouw gezinsleden te hebben aangestoken en de buurvrouw die nog even op de koffie kwam. Binnen blijven is dan de boodschap: hopen dat de heftigheid van het virus meevalt en snel overwaait.”  Lees de editorial van hoofdredacteur Dorien van Dijk, deze editie van Bit kun je als abonnee hier lezen. Geen abonnee? Bestel ‘m dan in onze webshop.


“Als er een vaccin beschikbaar zou zijn tegen het coronavirus; een middel dat je overlevingskans aanzienlijk vergroot en het risico dat je anderen zou besmetten drastisch verkleind. Zou jij dan vaccineren? Ja toch!”


Virus


“Maar voorlopig is er nog geen vaccin beschikbaar tegen het coronavirus. Overheid, werkgevers, organisatoren van grote evenementen, iedereen is alert. Openheid van communicatie is essentieel om een virus in te kunnen dammen. Alle hens aan dek en je verantwoordelijkheid nemen. Zo kunnen we er samen wellicht voor zorgen dat dit virus, dat momenteel onze economie op zijn kop zet en voor sommige mensen geen goede afloop kent, hopelijk gauw verdwijnt.”


Russische roulette


“Het rhino-virus bij paarden valt niet één op één te vergelijken met het coronavirus, maar paardenliefhebbers zouden er toch voor tekenen om het te kunnen verbannen. De meeste paarden in Nederland zijn inmiddels drager van het gevreesde virus. Simpelweg omdat ze er op jonge leeftijd al eens mee in aanraking zijn geweest. Dit betekent dat het virus sluimerend op heel veel stallen aanwezig is. Bij gebrek aan weerstand of stress kan het ineens de kop opsteken. Een soort Russische roulette. Je kunt er niets aan doen, behalve direct handelen als de nood aan de man is om de schade te beperken.”


Rhino richtlijn


“Elk jaar zijn er paarden die aan rhinopneumonie sterven en stallen die door verplichte sluiting van hun bedrijf in financieel zwaar weer terechtkomen. En zo gaat het. Al jaren. Er is inmiddels een ‘rhino-richtlijn’ met een entingsadvies en er is entstof beschikbaar, maar een doelmatige aanpak ontbreekt. De overheid vertrouwt erop dat de paardensector het heft in eigen hand neemt, zoals dat bijvoorbeeld in België is gebeurd.”


Infectiedruk


“De infectiedruk door rhino is bij onze zuiderburen drastisch verlaagt, doordat het vaccineren enorm wordt gepromoot. En dat is op dit momenteel het enige wat je kunt doen om jouw paard en zijn stalgenoten te beschermen.”


Enten


“Waarom doen we dat dan niet met z’n allen? Op sommige stallen worden paarden al wel tegen het West-Nijl virus ingeënt. En dat komt hier nog niet eens voor! Willen we voor € 90 entingskosten per jaar tegen rhinopneumonie per se 100% garantie in plaats van een flinke risicoreductie? Is het niet voldoende dat de kans op abortus en zenuwstoornissen aanzienlijk wordt verkleind, de kans op blijvende gevolgen drastisch afneemt en dat jouw paard veel minder snel een ander paard zal aansteken?”


Strengere regelgeving


“Bij het KWPN was er een uitbraak nodig om tot strengere regelgeving te komen. Ook individuele stallen nemen maatregelen. Maar dat is in de strijd tegen een virus niet voldoende. Het wachten is op een grote organisatie die het voortouw neemt, tot die tijd doet de paardensector wat het altijd al deed tegen rhino: hopen dat de heftigheid van de uitbraak meevalt en het snel weer overwaait…”


Nieuwsgierig naar ons dossier over Rhino? Bestel Bit dan gauw in onze webshop!