editorial
editorial

Editorial: Aannames inwisselen voor feiten

Nieuws

“Ieder mens is anders, dus iedereen reageert ook anders op de berichten over Equine Complex Vertebral Malformation (EVCM), die nu overal de kop opsteken op sociale media-kanalen en in hippische media. Sommigen mensen wachten af of bagatelliseren de aandacht voor deze vergroeiing van de onderste halswervels bij paarden. Anderen vormen zich direct een mening op basis van de schaarse informatie die er is. Eén ding staat vast: de warmbloedpaardenfokkerij is in verwarring. We snappen het nog niet goed.” Lees hier de nieuwste editorial van Bit-hoofdredacteur Dorien van Dijk die gaat over het dossier ECVM. Bit bestel je nu in onze webshop!


“Er heerst machteloosheid en frustratie over zoveel nog onbekende factoren die kleven aan de ontdekking van de afwijking ECVM. De vergroeiing van halswervels C6 en C7 werd in 1999 voor het eerst geconstateerd. Maar na de ontdekking volgden vooral heel veel vragen. Is dit een eenmalig iets? Komt dit bij alle paarden voor? Hebben ze er last van? Ziet de aandoening er altijd hetzelfde uit? Is het erfelijk? De conclusies die de laatste tijd in publicaties worden verbonden aan de ‘malformatie’ ECVM schieten soms wel een beetje door. De fokkerij van warmbloedpaarden krijgt als het ware de diagnose ‘ziek’, maar hoe ernstig het allemaal precies is weten we in feite nog niet.


Het ligt er natuurlijk ook een beetje aan door welke bril je ernaar kijkt, maar de commotie is begrijpelijk en terecht. Als dierenarts wil je paarden beter maken. Als stamboek wil je fitte en sterke paarden fokken en als eigenaar wil je genieten van een gezond paard. We willen dus eigenlijk allemaal hetzelfde.


ECVM roept nu emoties op. Maar straks als de gemoederen bedaard zijn moeten we allemaal weer dezelfde kant op. Naarmate we meer te weten komen over ECVM kunnen aannames ingewisseld worden voor feiten en conclusies. Daarvoor zouden alle belanghebbenden de handen ineen moeten slaan. Kennis helpt. En als het ECVM-dossier in deze editie van Bit ons alvast iets heeft geleerd, is het dat er nog heel veel vragen onbeantwoord zijn als het gaat om de misvorming van halswervels C6 en C7.”


Lees alles wat wij te weten zijn gekomen over de huidige stand van zaken rondom ECVM in het dossier van Bit 281.