Fries paard met snotneus
Fries paard met snotneus Paard met snotneus

Westnijlvirus: Wat is het & wat kunnen we er tegen doen?

Welzijn Verzorging Voeding

Nu het Westnijlvirus geconstateerd is in Nederland, komen er natuurlijk steeds meer vragen over wat het precies is, hoe we het kunnen herkennen en wat we er tegen kunnen doen. Sectorraad paarden geeft antwoord op deze vragen.

Besmetting

Paarden kunnen een besmetting van het Westnijlvirus oplopen via besmette muggen. Een paard dat besmet is met het Westnijlvirus kan geen andere paarden of mensen besmetten. Ook kan een niet-besmette mug het virus niet krijgen als hij een besmet paard steekt.

Kenmerken Westnijlvirus

Een paard dat besmet is met het Westnijlvirus vertoont griepachtige verschijnselen: sloom, koorts, slecht eten of niet willen eten. Soms krijgt een paard ook neurologische verschijnselen. 

Dit uit zich in: spiertrillingen aan hoofd en nek, lopen als een dronkenman (ataxie), vage kreupelheid, verandering in gedrag, niet meer kunnen staan, moeilijk slikken en veranderingen in het gedrag. Soms wordt er ook blindheid, tandenknarsen en koliek gezien. Een besmetting met het Westnijlvirus kan een fatale afloop hebben.

Behandeling

Er is geen behandeling tegen het Westnijlvirus. Wel is het mogelijk om een besmet paard te ondersteunen door middel van pijnstilling en eventueel infuus bij uitdroging. Ook kan er een kalmeringsmiddel worden gegeven. De meeste paarden met griepachtige verschijnselen herstellen binnen 3-7 dagen. 90% van de paarden met neurologische verschijnselen die binnen een paar dagen herstellen, heeft binnen 1-6 maanden een significante verbetering.

Preventie tegen het Westnijlvirus

Er is een vaccin beschikbaar tegen het Westnijlvirus. Het duurt een aantal weken na de basisvaccinatie voordat je paard goed beschermd is. Na vaccinatie tegen het Westnijlvirus kan een paard nog steeds besmet raken, maar zijn de symptomen minder heftig. Het wordt aangeraden om overleg te plegen met een dierenarts indien interesse in de vaccinatie.

Besmetting bij de mens

Ook een mens kan besmet raken met het Westnijlvirus. Dit gebeurt wanneer je wordt gestoken door een besmette mug. Voor de mens is er geen vaccin beschikbaar.

Heb je nog meer vragen over het Westnijlvirus? Bekijk dan de site van de Sectorraad paarden.

Bron: Sectorraad paarden