030328128_ABFweb
030328128_ABFweb

FEI zet per direct stop door Europese wedstrijden door uitbraak rhino

Nieuws

Vanwege een uitbraak van rhinopneumonie op een evenement in Valencia, Spanje, heeft de FEI besloten om paardensportevents in 10 Europese landen per direct af te gelasten. Dit geldt tot en met 28 maart 2021. Het gaat om de landen Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Portugal, Italië, Oostenrijk, Polen en Slowakije. De Dutch Masters, gepland van 12 tot 14 maart in de Brabanthallen, gaan dus ook niet meer door.


Bekijk hier het gesprek dat de NOS had met Anky van Grunsven over het afgelasten van de Dutch Masters in maart.


Het gaat om een uitbraak van de neurologische variant van rhinopneumonie. Er zijn tijdens het schrijven van dit artikel al 4 paarden overleden en zeker 80 paarden vertonen ziekteverschijnselen. De FEI noemt het de meest serieuze uitbraak in Europa in langere tijd. Bit beantwoordt voor jou de 3 belangrijkste vragen over rhino.


1. Hoe verspreidt rhinopneumonie zich?


Rhino verspreidt zich tussen paarden via de luchtwegen. Overdracht gebeurt door direct contact met de neusuitvloeiing van een besmet paard of indirect contact (door de lucht, via materialen of via de mens). Bij de abortusvariant kan rhino zich verspreiden via de foetus, het vruchtwater, de nageboorte en vaginale uitvloei.


2. Waaraan herken ik dat mijn paard rhino heeft?


Rhinopneumonie kent 3 varianten, de luchtwegvariant, de neurologische variant en de abortusvariant. De luchtwegvariant komt het vaakst voor.


Luchtwegvariant


De symptomen van de luchtwegaandoening van rhinopneumonie lijken veel op griep. Vooral jonge paarden worden ziek en vertonen ziekteverschijnselen. Bij oudere paarden verloopt de ziekte vaak onopgemerkt. De symptomen zijn:


  • Koorts (tot 41 °C)
  • Heldere tot gelige neusuitvloeiing
  • Hoesten
  • Verminderde eetlust
  • Vochtophoping bij de ledematen
  • Vermoeidheid

Neurologische variant


De neurologische variant van rhinopneumonie leidt tot aantasting van het zenuwstelsel. Er kunnen verlammingsverschijnselen optreden of het paard kan wankel gaan lopen (ataxie). In het ergste geval kan een paard dat is gaan liggen niet meer overeind komen. De andere symptomen zijn:


  • Slechte coördinatie van de achterbenen
  • Verlamming met een typische ‘hondenzit’
  • Verlamming van de blaas
  • Een slappe staart

Abortusvariant


Rhino kent ook een abortusvariant. Deze is vooral gevaarlijk voor drachtige merries en ongeboren veulens. Door deze variant kan de merrie het veulen verwerpen of het veulen wordt zwak of dood geboren.


3. Hoe kan ik voorkomen dat mijn paard rhino krijgt?


Helemaal voorkomen dat je paard rhino krijgt is helaas niet mogelijk. Wel kun je maatregelen nemen om te zorgen dat je paard minder ziek wordt van het virus. Ook kan je maatregelen nemen om de verspreiding tegen te gaan. Het belangrijkste is om stress te vermijden bij je paard. Door stress kan de weestand van je paard verminderen en kan het sneller een virus als rhino oplopen. Ook het verdelen van paarden in kleinere groepen en nieuwe paarden eerst isoleren kan helpen de verspreiding tegen te gaan.


Vaccineren


Je kunt ervoor kiezen om je paard tweemaal per jaar te laten vaccineren tegen rhino. Hierdoor bouwt je paard een goede weerstand op tegen rhino. Een paard kan na de vaccinatie nog wel besmet raken of ziek worden, maar dit in veel mindere mate.  Het doel van vaccineren is dus om de infectiedruk te verlagen.


De Belgische Sofie De keersmaecker is Equine Business Manager Benelux bij Zoetis en zelf paardendierenarts. Zij vertelt: “Grote uitbraken van rhinopneumonie, met de neurologische vorm, komen vooral voor bij paarden die niet gevaccineerd zijn. Er kan wel eens een paard tussen zitten dat gevaccineerd is en toch ziek wordt, want vaccinatie geeft geen 100% bescherming, maar de meeste paarden die zenuwstoornissen krijgen, zijn niet gevaccineerd. Grote uitbraken van zenuwstoornissen zijn wereldwijd gerelateerd aan de afwezigheid van antistoffen. Gevaccineerde paarden hebben wel antistoffen.”


Paardenarts Marco de Bruijn vertelt over rhino: “Rhinopneumonie begint altijd met een soort verkoudheid van de luchtwegen en koorts. Simpel gesteld is het zo dat hoe hoger de koorts is en hoe langer het duurt, hoe groter de kans is dat het virus ook in het ruggenmerg komt en daar neurologische klachten veroorzaakt. Een gevaccineerd paard kan zeker rhino krijgen, maar heeft een minder aantal heftige koortsdagen en dus minder kans dat het virus het ruggenmerg bereikt.”


Meer over rhino kun je lezen in het Bit dossier over dit onderwerp. Hierin staat alles dat je moet weten over rhino bij paarden: Wat te doen tegen rhino bij paarden? – Bit Magazine


Bron: Bitmagazine.nl, Horses.nl, Nos.nl