Leren paardrijden
Leren paardrijden arnd.nl

7 dingen die je had willen weten als beginner

Fun Opvallend Recreatie

Het is niet makkelijk om een beginner te zijn, vooral als ervaren ruiters het zo eenvoudig laten lijken. Helaas komt niets in het leven van een ruiter zomaar aanwaaien. Horse & Hound geeft de volgende tips die je graag had willen weten toen je begon met paardrijden….

1. Oefening baart kunst! Het enige wat echt telt zijn uren in het zadel. Het is natuurlijk geweldig als je een goede trainer kan veroorloven. Maar als je goed wilt leren rijden, is het belangrijkste dat je veel rijdt.  

2. Alles is makkelijker als je zelfverzekerd bent. Dat is misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar haast je vooral niet met het leren paardrijden. Overhaast jezelf (of je paard) niet en je zelfvertrouwen neemt snel toe.

3. Wees duidelijk tegen je paard over wat hij moet doen. Dat betekent niet dat je boos en geïrriteerd moet worden als het paard niet doet wat jij vraagt (het is nooit een goed idee om ruzie te maken met een beest dat minstens vijf keer zwaarder is dan jij). Laat je paard er echter niet mee weg komen als hij ergens geen zin in heeft. Bedenk waar het mis is gegaan in de communicatie en probeer dit op te lossen. Wees duidelijk en consequent, dit is het eerlijkst voor je paard.

4. Je hebt geen dure uitrusting nodig. Je kunt aan de slag zodra je de basis in orde hebt zoals een cap, een paar geschikte rijlaarzen en een paar handschoenen om je handen te beschermen.

5. Alle instructeurs geven anders les. Sommige ruiters vinden het heerlijk om rond gecommandeerd te worden, terwijl anderen liever vriendelijk aangemoedigd worden. Als je niet tevreden bent met de manier waarop je les krijgt, of als je niet van je lessen geniet, probeer dan een andere instructeur. Het is namelijk erg belangrijk dat jij en je instructeur een goede match hebben. Geef je instructeur wel een paar lessen de kans voordat je overstapt. Het is namelijk belangrijk dat je elke nieuwe trainingsrelatie de tijd geeft om in te werken, voordat je besluit over te stappen.

6. Leren paardrijden is een beetje als leren autorijden. Je denkt dat je weet wat je doet, totdat je het voor de eerste keer helemaal alleen moet doen. Je eerste individuele rit op een paard is net zoals je eerste autorit zonder instructeur, en net zo intimiderend...

7. Je bent nooit uitgeleerd. Als beginner voelt alles ongelooflijk onwennig aan, en dat is helemaal niet raar. Je laat je lichaam namelijk dingen doen die nog niet vanzelf gaan. Leren om in galop te zitten, contact met de mond te houden, je handen en benen stil te houden en in de juiste positie te houden. En dat allemaal tegelijk! Het lijkt een onmogelijke opgave als je een beginner bent. Als dat is gelukt, dan zijn er weer nieuwe uitdagingen om aan te werken. Het leven van een ruiter is nooit saai 😉

Bron: Horse & Hound