winter
winter

15 tips van grooms om de winter te overleven

Fun Opvallend

Met dalende temperaturen, toenemende regenperiodes en korte dagen is het soms moeilijk om gemotiveerd te blijven om te gaan paardrijden of alle klussen in en rond de stal te doen. 

Grooms van topruiters geven tips voor hoe zij de winter overleven.

1.Warm blijven

Zorg dat je warm blijft, dus trek goede kleding aan.

2. Positieve sfeer

Ga een winterdepressie tegen door de sfeer positief te houden. Zet de radio aan en zorg voor goede verlichting.

3. Weidegang

Als je paard de wei op kan, laat hem dan een paar uur grazen. En ben je bang dat hij te gek doet in het natte weiland? Leg dan van tevoren hooi neer of geef zijn ontbijt in de wei. Dat houdt hem rustiger. Geef je paard anders beweging in de stapmolen als je die hebt of laat hem aan de hand grazen.

4. Voldoende hooi

Zorg dat het de paarden aan niets ontbreekt als je ‘s avonds de stal verlaat om lekker warm en droog thuis uit te rusten: zorg dat ze droog en warm staan met voldoende hooi en eventueel een speeltje tegen verveling.

5. Comfort

Zorg voor praktisch comfort in de stal, zoals automatische waterbakken met geïsoleerde leidingen, een spuitplaats met warm water en een solarium.

6. Ventilatie

Sluit niet alles af tegen de kou, want een goede ventilatie zorgt voor een gezond stalklimaat. Als je bang bent dat je paard het koud krijgt, leg dan een extra deken op hem.

7. Paard drogen

Een hetelucht droger is ideaal voor natte paarden, maar als je ze er te vaak onder zet, loop je het risico dat hun huid te droog wordt. Dan is het beter je paard een zweetdeken op te leggen.

8. Naverzorgen

Naverzorgen met een warme handdoek is goed voor bezwete paarden. Doe een dopje Dettol in een emmer met handwarm water en gebruik een washandje of handdoek om ermee over je paard te wrijven. Doe daarna een zweetdeken op en je zult zien dat je je paard daarna heel simpel kunt afborstelen, zonder zweetresten.

9. Stappen

Als je geen stapmolen hebt, ga dan lekker buiten stappen. Wissel de routes af en ga niet op drukke tijden langs de weg.

10. Scheren

Als je paarden gaat scheren, doe dan het liefst alles in een keer voordat je onder de douche stapt. Trek kleding aan waarin geen haren achterblijven en doe eventueel een sjaal om je nek tegen vallende haren.

11. Handschoenen

Koop goedkope, maar warme handschoenen. Binnen de kortste keren heb je er gaten in of ben je ze kwijt. En houd ook je voeten en je hoofd warm. Koop eventueel handschoenen zonder vingers: dan hoef je ze niet elke keer uit te doen.

12. Natte dekens

Laat natte regendekens  - als ze alleen aan de buitenkant nat zijn - liever op het paard liggen: dan drogen ze eerder dan wanneer je ze ophangt.

13. Olie of vet op de benen

Smeer olie of vet op de benen van je paard als je gaat buitenrijden: dat voorkomt klevende modder aan de benen.

14. Koud water

Als je de benen afspoelt, doe dat dan bij voorkeur met gewoon koud water. Shampoo is slecht voor de PH-waarde van de huid.

15. Bezig blijven

Het beste wapen tegen kou is bezig blijven. Als je gaat uitmesten, blijf je warm en krijg je ook warmte van de mesthoop.

Bron: Horse and Hound