Watermerk-8528
Watermerk-8528

De Kruising: NRPS x American Painthorse x New Forest

Fun Rassen Recreatie

“Het ziet eruit alsof er klodders verf vanaf de zijkant op hem zijn gegooid”, zegt Patricia Kunst over de kleur van haar paard Dylan. Dat is een bijna 4-jarige ruin, die Patricia als 6 maanden oud veulentje kocht van een hobbyfokker. “Deze meneer houdt zijn platenbonte warmbloedhengst (zonder papieren) in een kleine groep merries. De moeder van Dylan is een kruising American Painthorse x New Forest, haar vader heet Jetalito Jet Set. De fokker had meer Paint- en Quartermerries.”

De Kruising:
NRPS x American Painthorse x New Forest
Naam: Dylan
Stokmaat: 1.55 m Geslacht: ruin
Kleur: vosbont / sorrel frame overo

Vlekkenpatroon

“Zijn kleur heeft hij van de Paint Horse, de Amerikanen noemen het sorrel frame overo. Hij is vosbont, frame overo zegt iets over het vlekkenpatroon.” Qua type noemt Patricia Dylan meer een sportpaard of sportponytype dan een volle Paint. “Hij heeft lange benen, dat heeft hij van zijn vader. Hij heeft ook ponyachtige trekken zoals een breed voorhoofd. Dylan heeft de vlakke gangen van een Paint, maar de ruime bewegingen van een warmbloed. Hij heeft kleine hoeven, dit zie je ook vaak bij Paints en Quarters.”

Verkeersmak

Patricia is na de derde verjaardag van Dylan hem gaan voorbereiden op zadelmak maken. “We hebben nu zo’n 20 ritjes onder het zadel gehad.” Als veulen zette ze hem bij de merrie van haar moeder en nog een merrie. “Toulouse (het paard van mijn moeder) was als een moeder voor hem. Als mijn moeder een buitenrit ging maken, wandelden Dylan en ik mee. Dankzij deze wandelingen werd hij verkeersmak. Daar heb ik nu enorm veel profijt van.”

Geen dekhengst

“Toen Dylan 1 jaar oud was, heb ik hem verhuisd naar een opfok voor jonge hengsten. Met de twee merries en het gebrek aan leeftijdgenootjes begon hij zich te vervelen. De merries werden hem ook wel zat. Vorig jaar heb ik Dylan gecastreerd. Hij is prachtig, maar omdat hij een kruising is zal er toch nooit met hem gefokt worden.”

Geen minpunten

In het werk noemt Patricia haar pony intelligent en makkelijk te trainen. “Dylan is een intelligent en werkwillig paardje. Hij is heel extrovert en niet snel schrikkerig. In de groep is hij best dominant en zelfverzekerd. Ik vind niet dat hij minpunten heeft. Hij heeft wel iemand nodig die duidelijk is en grenzen aangeeft. Als ik te afwachtend ben, neemt Dylan wel initiatief en dan regelt hij het zelf wel. Dan kan hij tijdens het rijden bijvoorbeeld ineens van richting veranderen.”

Ontsnapte koe

“Ik heb Dylan in eerste instantie gekocht als boscrosspony. Een kennis had een Quarter Horse die Engels werd gereden. Ik vond dat paard een fijn koel karakter hebben. Toen ik een paard zocht voor mezelf wilde ik graag een Paint, Quarter of een kruising met een van deze rassen. Toen ik Dylan enkele maanden had, ben ik westernles gaan nemen. Ik zag al snel dat mijn veulentje kon stoppen als een echt westernpaard, en Dylan lijkt ook wat ‘cow sense’ te hebben. Hij heeft ooit een ontsnapte koe uit zijn wei weggejaagd.”

Western

“Ik denk dat Dylan vooral geschikt is voor western en recreatief rijden, springen zou hij misschien ook kunnen. Hij heeft van nature een meer horizontale halshouding. Ik weet niet of hij zo opgericht kan lopen zoals ze in de dressuur graag zien. Maar dat is ook niet iets wat ik ambieer.”

Vind je de kruising NRPS x American Painthorse x New Forest een aanrader?

“Ik vind deze kruising zeker een aanrader. Hij heeft fijne gangen en geweldig fijn karakter.”