Wortel delen
Wortel delen Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

Mensenvoer of paardenvoer? Voedsel dat je kunt delen met je paard

Fun Opvallend Verzorging Voeding

Een hap hooi, een bikskorrel als snack en tot slot een kommetje slobber als toetje… Ga je al likkebaarden? Vast niet. Andersom is er genoeg voedsel dat wij wel graag eten, maar een paard ook. Acht soorten ‘mensenvoer’ dat paarden ook graag lusten.

Appels

Het is algemeen bekend dat paarden net als mensen graag appels lusten. Maar pas op, voer er niet teveel van. Een of twee per dag is genoeg. In veel fruit, zoals appels en perziken, zitten pitten die cyanide bevatten. Een grote inname hiervan, kan giftig zijn. Verwijder dus liever eerst het klokhuis als je meerdere appels aan je paard wil geven.

Wortels

Iedereen kent wel het fabel dat wortels goed voor je ogen zijn. Je paard gaat echt niet beter zien van wortels, maar lust ze wel graag rauw. Samen een worteltje delen, kan dus, maar pas ook hierbij weer op dat je niet teveel geeft. 

Wortels bevatten veel suikers en daarom moet je ermee oppassen bij paarden met Cushing, insulineresistentie of PSSM (een spierziekte, waarbij teveel suikers in de spieren worden opgeslagen). Er zijn daarnaast gevallen bekend waarbij de vachtkleur van een paard veranderde als het dier grote hoeveelheden wortels at.

Druiven

Voor je hond of kat zijn druiven gevaarlijk, maar een paard ziet er een heerlijk zoet snoepje in. Houd het liever bij een paar druiven op een dag, in elk geval niet meer dan een pond.

Bananen

Niet elk paard zal het lusten, maar sommige paarden zijn er gek op: een banaan! De zachte textuur zal een paard de eerste keer misschien maar gek vinden. Echte veelvraten eten er zelfs de schil bij op.

Pompoen

Veelal is het oppassen geblazen bij het voeren van zaden aan je paard, maar pompoenzaad mag je paard gewoon opeten evenals het vruchtvlees.

Watermeloen

Misschien heb je er nog niet aan gedacht, maar de meeste paarden zijn ook gek op watermeloen. Dus als de temperatuur van de zomer flink stijgt, en jij snakt naar de verfrissing van een stukje watermeloen, bedenk dan dat je paard waarschijnlijk ook staat te watertanden bij de gedachte. Heb je een exemplaar met pitjes? Verwijder die dan eerst zorgvuldig.

Aardbeien

De zomerkoninkjes zijn kleine suikerbommetjes, maar tegelijkertijd zitten ze ook vol met anti-oxidanten, vitaminen, water en vezels: ingrediënten die ook goed zijn voor je paard. Hoe lekker hij ze ook vindt, pas met aardbeien ook weer op dat je er niet teveel van geeft.

Pepermunt

Pepermunt is een suikerhoudend snoepje met goede eigenschappen. Het zou de eetlust bevorderen, goed zijn voor de galafscheiding en helpen bij diarree.

Niet doen

Het kan leuk zijn om te experimenteren met het delen van voedsel met je paard, maar voorzichtigheid is geboden. Geef liever geen uien, tomaten, rabarber of aardappelen aan je paard. Chocola en caffeïne-houdende producten kunnen ook een verkeerde uitwerking hebben op je paard of zelfs giftig zijn.

Lees ook:
Zoete lekkernijen voor je paard

Bron: Bit & Capihearthorses