Mijn paard, mijn therapeut, Rossie
Mijn paard, mijn therapeut, Rossie Bianca Eliza en Rossie, mijn paard, mijn therapeut

Mijn paard, mijn therapeut: Rossie

Fun Mental Coaching

In deze rubriek lees je bijzondere verhalen over hoe het paard ons helpt in moeilijke periodes. Denk aan een ziekte, burn-out of depressie. Paarden zijn niet alleen ons beste vriend, maar werken ook therapeutisch. Lees het verhaal van Bianca Eliza (33) en haar Rossie.

Lichtpuntje in moeizame jaren

Rossie, een 17-jarige Oldenburger ruin, kwam drie jaar geleden in het leven van Bianca Eliza. Vier jaar daarvoor was haar jongste kindje overleden, wat maakte dat de jaren moeizaam verliepen en vol dingen zaten die Bianca Eliza moest overwinnen, accepteren en opnieuw ontdekken. Het vanuit je binnenste genieten was daar één van.

Genietmomenten

Bianca Eliza haar paard Rossie kwam onverwachts op haar pad, en heeft haar opnieuw geleerd om vanuit haar binnenste te genieten. “Hij heeft me weer geleerd om in het NU te leven, echt te mogen genieten van alle dingen! Ross laat mij zien wie ik ben en houdt me bewust van de genietmomenten.”


Spiegel

Na twaalf jaar kwam Bianca Eliza weer terug in de paardenwereld. Het begin was heel lastig, Rossie was namelijk een hele grote spiegel. Veel buiten rijden en wandelen in de natuur heeft geholpen. “Op momenten dat ik niet bij mezelf ben dan bijt hij. Hij zet me met beide benen op de grond. Hij brengt me er weer bij, in het hier en het nu. Ik leerde weer van de natuur te genieten.”

Duidelijk

“Rossie is heel duidelijk in karakter en signalen. Als ik gespannen ben of ergens niet mee weg kan, dan zet ik hem los in de paddock en gaat hij als briezende hengst door de paddock. Hij voelt mijn spanning en reflecteert dat. Ik zie mijn eigen karakter in hem terug. Hij heeft echt nodig dat ik in het moment ben.”

Burn-out

Bijna twee jaar geleden kwam Bianca Eliza in een werkgerelateerde burn-out terecht. Rossie was haar eye-opener. “Ik haalde altijd veel plezier uit Ros, maar dat viel weg en ik liep vast met hem. Het werd voor mij duidelijk dat ik niet meer met mezelf bezig was en daardoor kon ik niets meer met hem. Ik had veel boosheid in me en heb bewust de keuze gemaakt dat niet op hem te projecteren. Ik ben toen minder met hem gaan rijden, omdat mijn energie tegenover hem niet eerlijk was. Hij reageert daar namelijk heel heftig op. Toen vast werd gesteld dat ik een burn-out had, viel voor mij alles op z’n plek.”

Rijdend de burn-out uit gekomen

Toen Bianca Eliza thuis zat, is ze veel met Rossie de natuur in geweest. Ze heeft met behulp van haar paard veel stappen kunnen maken in haar eigen proces. “Ik ben rijdend de burn-out uit gekomen”.

Leermeester

“Ik ben me nu nog bewuster van mijn eigen mindset en gevoelens en wat Rossie daarin betekent. Hij is echt mijn spiegel en als ik ergens over twijfel moet ik naar hem toe en geeft hij me duidelijkheid. Hij is ook weer helemaal happy, zit zichtbaar lekker in zijn vel en is open in contact. Onze band is een bijzondere band. Hij houdt mij gezond en ik probeer hem gezond te houden. Hij is een echte leermeester, my once in a lifetime horse.”

Bron: Bitmagazine.nl

Bianca-Eliza-2