Afbeelding
Foto: Laura Fokkema Fotografie

Van ‘lelijk eendje’ tot dressuurpony: “Vito heeft een prachtige transformatie doorgemaakt”

Fun Dressuur Rassen Wedstrijden

Angelique Jonker en haar bijna zevenjarige Vito hebben in de afgelopen jaren een weg vol ups en downs afgelegd. Desondanks heeft Angelique absoluut geen spijt van haar aankoop. Ze lijkt in Vito haar ‘once in a lifetime’-paard gevonden te hebben en is dankbaar voor de lessen die hij haar al geleerd heeft.

Mini-fries

Toen de pony van Angelique’s dochter vier jaar geleden overleed, werd al snel duidelijk dat de jonge amazone Britt Dekker achterna wilde gaan en een mini-fries wilde hebben. “Maar waar vind je zoiets?”, steekt Angelique lachend van wal. “Toen ik op internet aan het zoeken was, kwam ik een advertentie van een zwarte Fell-pony tegen.”

“Hij was jong, groen en hij zag er nog niet heel florissant uit, maar qua karakter klikte het direct. Daarom besloot ik er zelf maar de ideale kinderpony van te gaan maken. En natuurlijk werd zijn naam veranderd naar Vito Jr, gebaseerd op Britt’s Vito.”


Foto: Savannah van Rijn

Angst onder het zadel

Alleen liep dat helaas niet zoals verwacht. “Op een dag kwam er een meisje naar mij toe. Ze vertelde dat er op internet een pony werd gezocht die er precies hetzelfde uit zag als Vito. Zo kwamen we er uiteindelijk achter dat Vito helemaal geen Fell-pony is, maar een uit Engeland geïmporteerde Tinker. Hij heeft op jonge leeftijd al een en ander meegemaakt, wat ook terug te zien was in zijn gedrag onder het zadel.”

“Waar hij in de omgang ontzettend braaf was, kreeg hij ondanks het voorwerk dat we gedaan hadden, grondwerk, lange lijnen en obstakeltraining, heel veel angst onder het zadel. Hij liep met samengeknepen billen en gaf je het gevoel dat je op een bom zat. Hij is gelukkig nooit ontploft, maar dit is natuurlijk niet het gevoel dat je wil hebben. Voor jezelf als ruiter niet én voor hem niet.”

Opgebloeid 

Daarom besloot Angelique om hulp te vragen. “Het was lang niet altijd makkelijk, maar als je Vito’s vertrouwen eenmaal gewonnen hebt, gaat hij voor je door het vuur. Hij is absoluut geen ideale kinderpony; hij heeft veel duidelijkheid, stabiliteit en bevestiging nodig. Gelukkig zijn we nu wel op het punt gekomen dat mijn dochter hem even kan rijden nadat ik hem heb voorgereden voor haar.”

“Ik vind het mooi om te zien dat Vito dat allemaal goed aangeeft. We wisselen af tussen rijden en werken aan de lange lijnen en volgen regelmatig Working Equitation-lessen of een clinic van Piet Bakker. Piet is helemaal weg van Vito en ziet veel potentie in hem, dus dat is heel leuk om te horen. Vito is nu ook echt mooi opgebloeid.”


Foto: Privébezit

“Het was het waard”

“Ik merk dat Vito veel plezier en motivatie uit het afwisselende werk haalt en wil dit dus ook blijven doorvoeren in onze trainingen. We zijn thuis bezig met de oefeningen van de M-dressuur en binnenkort zullen we de wedstrijden weer gaan oppakken. We hebben al een aantal winstpuntjes in de B, dus ik ben benieuwd hoe ver we samen gaan komen, zolang we het allebei leuk blijven vinden natuurlijk.”

“Vito heeft een hele transformatie doorgemaakt en de weg die we hebben afgelegd was niet altijd makkelijk, maar het was het dubbel en dwars waard”, sluit ze af. 

Bron: Bit & Cap

Foto’s: Privébezit / Savannah van Rijn / Laura Fokkema Fotografie

Afbeelding
Afbeelding