Afbeelding
Foto: Nikki de Kerf

Mijn paard is gevoelig voor suiker

Welzijn

Suiker, een veel besproken onderwerp. Want er zijn behoorlijk wat paarden die kampen met problemen rondom (te veel) suikerinname. Toch heeft ieder paard, gevoelig of niet, suiker nodig voor zijn algehele gezondheid. Cavalor organiseerde samen met Bit & Cap en Hoefslag een interessant webinar waarin het thema ‘suiker’ centraal stond. Wat suiker precies is, de grootste suikerbronnen, de hoeveelheid suiker die nodig is én wanneer je voorzichtig moet zijn met suiker.. Het kwam allemaal aan bod!

Tekst: Cavalor | Foto’s: IStock, Nikki de Kerf

We begonnen er al mee, ieder paard heeft suiker nodig. Dus niet alleen paarden die een sportprestatie moeten leveren. Een paard dat op rust staat heeft evengoed suiker nodig. Zij het in mindere mate natuurlijk. Dat komt omdat suiker, samen met zetmeel en vezels, een belangrijke bron van koolhydraten is voor een paard. En koolhydraten, dat is een energiebron ofwel een essentiële brandstof voor het paardenlichaam.

De suikerbehoefte 


Er is geen berekening van hoeveel suiker een paard precies nodig heeft op een dag. Want een paard heeft een energiebehoefte, niet specifiek een suikerbehoefte. De energievoorziening komt van koolhydraten (dus suikers, zetmeel of vezels) of uit vetten. Voor een optimale gezondheid is een gebalanceerd rantsoen belangrijk dat evenwichtig voedingstoffen aanlevert. De energiebehoefte is afhankelijk van verschillende factoren zoals arbeid, specifieke omstandigheden (groei, dracht, lactatie, etc), lichaamsgewicht en het ras. Tip: Berekenen de energiebehoefte van jouw paard via MyCavalor.com

Waar zit eigenlijk allemaal suiker in?


Dat krachtvoer suiker bevat, dat is vrij algemeen bekend. Maar wist je dat de grootste bron van suiker eigenlijk ruwvoer is? In verhouding heeft krachtvoer inderdaad de grootste hoeveelheid suiker per kilo, maar een paard eet op een dag simpelweg veel meer ruwvoer dan krachtvoer. Gemiddeld bevat krachtvoer 500 tot 1000 gram suikers (2-4 kg krachtvoer per dag) en ruwvoer 1500 – 1800 gram suikers (10-12 kg per dag).

Mijn paard is gevoelig

Een paard dat gevoelig is voor suiker, bijvoorbeeld door een metabole ziekte, heeft baat bij een aangepast rantsoen. Kies altijd voor een voer dat laag in suiker en zetmeel zit, bij voorkeur onder de 12%. Voer kleine maaltijden meerdere keren per dag. Hierdoor houd je rekening met de maximale capaciteit van de dunne darm en zorg je voor een optimale vertering.

Ruwvoer


Ruwvoer is noodzakelijk, maar kan bij suikergevoelige paarden ook voor problemen zorgen. Gelukkig zijn er tips om problemen te voorkomen. Wist je bijvoorbeeld dat natuurlijk afgerijpt hooi lager zit in suiker? Het is minder rijk en heeft meer structuur. Ook de grassoort heeft invloed, vermijd koeiengras want dat is behoorlijk rijk! Ook een latere seizoenssnede heeft minder suiker dan bijvoorbeeld de eerste snede. 

Voer je ruwvoer uit een grote batch? Dan heeft een ruwvoer analyse zeker zin, hierdoor weet je precies hoeveel suiker het paard binnen krijgt. Cavalor raadt aan om het gehalte suiker onder de 12% te houden. Krijgt het paard alleen ruwvoer? Vergeet dan niet om het rantsoen aan te vullen met vitaminen en mineralen. 

Voeradvies

Via online tool MyCavalor.com kun je eenvoudig zelf in enkele stappen een persoonlijk voeradvies samenstellen. En je mag je vraag natuurlijk ook altijd aan Fien of Caroline stellen. Dat kan eenvoudig door een mailtje te sturen naar info@cavalor.com.

Kijkersvragen

Meer dan 950 paardenliefhebbers bekeken het webinar van Cavalor. En van de mogelijkheid om de experts vragen te stellen, werd dan ook volop gebruik gemaakt. De relatie tussen zomereczeem en suikergevoeligheid? Kan een paard bultjes krijgen op de huid door teveel suiker? Is voordroog hooi rijker aan suiker dan gewoon hooi? Het zijn allemaal vragen die de experts beantwoordden in dit interactieve webinar.

Maagzweren

Vaak wordt er bij gevoelige paarden gedacht aan hoefbevangenheid of overgewicht. Maar maagzweren en suiker, dat is ook geen goede combinatie en vereist een specifiek management. Een groot gedeelte van de paarden kampt met maagzweren. Suikerrijk eten kan dan voor problemen zorgen. Vezels spelen een hoofdrol bij paarden met maagzweren. En daarbij kan het ook helpen om eerst hooi te voeren voordat er krachtvoer gevoerd wordt. Hierdoor is de maag altijd gevuld. 


Datzelfde geldt voor trainen op een lege maag, dat is ‘not done’. Ook deze paarden hebben belang bij krachtvoer laag in suiker en zetmeel, daarbij heeft een muesli de voorkeur. Paarden kauwen langer op muesli wat zorgt voor een grote speekselaanmaak en dat heeft een positieve invloed op de vertering!

Two brown horse eating grass on sunny day
Mowed green backyard grass under trees closeup view
Horse eating grass
horse muesli background. close up
2 women and a horse looking at computer screen
Afbeelding