151216134_ABFweb
151216134_ABFweb

Aankooptips voor een nieuw paard

Welzijn Opvallend

Op zoek naar het perfecte paard? Het kan een tijdrovend proces zijn, maar met deze tips ga je goed voorbereid op pad.

Voordat je begint

Heb je voldoende tijd? Dit geldt vooral voor wanneer dit je eerste paard is. Het hebben van een paard kan vermoeiend zijn, dus zorg ervoor dat je de tijd en energie hebt om elke dag van het jaar voor je maatje te zorgen.

Heb je al een paard?

Als je een paard wilt toevoegen aan je kudde, bedenk dan of het realistisch is om je tijd, energie en geld aan twee of meer paarden te spenderen.

Waar gaat je paard wonen?

Zorg dat voordat je een paard koopt, je het perfecte thuis al in gedachten/gereserveerd hebt. Als je al op een stal staat, controleer dan of er genoeg ruimte is voor een toevoeging voordat je op jacht gaat naar een nieuw paard. Als je op zoek moet naar een nieuwe stal, neem dan ook hier rustig de tijd voor en ga langs om te kijken bij welke stal je een goed gevoel hebt.

Kun je het betalen?

Paarden kosten niet alleen veel tijd, maar de verzorging kost ook veel geld. Maak voordat je een paard koopt een inschatting van je maandelijkse in- en uitgaven en houd daarbij rekening met eventuele onverwachte kosten. Gaat het krap worden of lukt het niet? Bedenk dan dat er ook zat mogelijkheden zijn met verzorgpaarden en mooie leaseconstructies.

Maak een wensenlijstje

Nu je de belangrijke basis hebt georganiseerd, is het tijd om te overwegen naar welk type paard je op zoek bent. Wanneer je duidelijke richtlijnen voor jezelf opstelt, zul je minder tijd kwijt zijn aan het twijfelen over een paard. Probeer je dus wel echt aan dit lijstje te houden en je niet te laten verblinden door een heel mooi paard. ;)

Waar moet jouw droompaard aan voldoen?

  • Wordt het paard gereden door jou of ook door anderen? Wanneer je een paard gaat delen, moet het paard geschikt zijn voor iedereen die wil rijden.
  • Heb je de tijd, het geduld en de vaardigheid om een onervaren paard op te leiden?
  • Is het belangrijk dat je regelmatig verbeteringen ziet in je paard? Als dat zo is, zorg dan dat je een paard met talent kiest.
  • Ben je op zoek naar een leerpaard? Als dat zo is, zorg er dan voor dat de paarden die je gaat bekijken over de juiste ervaring beschikken.
  • Wil je meteen meedoen met wedstrijden? Kies dan een paard waar je meteen mee weg kan rijden.
  • Wat zijn echte no-go’s voor jou? Dit kan van alles zijn, van prijs tot ras, tot leeftijd; maak een lijst met dingen die je echt niet wilt.
  • Waar ben je bereid om een compromis te sluiten? Nogmaals, schrijf een lijst en kom niet in de verleiding om dingen toe te voegen.


Bron: Horse & Hound