image001
image001

Zo houd je je paard warm in de winter

Welzijn

Het is hartje zomer en je weet ondertussen precies hoe je je paard zo koel mogelijk houdt tijdens een hittegolf. Hoewel we er eigenlijk liever nog niet over nadenken, komt de zomer binnenkort ook weer tot zijn eind. Voor je het weet daalt het kwik en staat je paard in een koude stal. Daar wordt hij niet vrolijk van. Hoe houd je je paard nu goed warm in de winter?

Waarom een normale heater niet werkt

Een normale verwarming in de stal plaatsen, zal je niet gelukkig maken. Je paard heeft het misschien ietsjes warmer, maar de warme lucht verdwijnt voor je het weet door de wanden en het dak (tenzij deze goed geïsoleerd zijn). Hierdoor heeft je paard minimaal voordeel van dit soort verwarmingen en jij betaalt je scheel aan energiekosten. Om de kosten te drukken, kun je daarom het beste energieprijzen vergelijken. 

Gebruik stralingswarmte

Je kunt je paard op stal efficiënt verwarmen door niet de stal zelf, maar enkel je paard op temperatuur te brengen. Dat doe je door gebruik te maken van infraroodverwarming. De stralingswarmte verwarmt namelijk niet eerst de lucht, maar richt zich direct op het dier. Op deze manier gaat er zo min mogelijk energie verloren en heeft jouw paard het behaaglijk warm. Infraroodverwarming is ook geschikt voor warmtetherapie voor paarden.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van infraroodlampen?

Sommige installaties zijn volledig waterdicht, waardoor je je paard zelfs onder de warmtelamp kunt afspuiten. Het voordeel hiervan is dat je paard snel opdroogt en minder kans heeft om ziek te worden. De meeste panelen zullen een rode gloed uitstralen, maar sommige paarden voelen zich hierdoor bedreigd. Het kan dus verstandig zijn op zoek te gaan naar een infraroodlamp die geen rode gloed heeft. Als je je paard enkel wilt verwarmen voor en na een lichamelijke inspanning, biedt een solarium de oplossing. Hang het solarium niet te laag, want dan zal je paard het snel te warm krijgen. Een kwartier tot een half uur onder het solarium is voldoende.

Energieverbruik

Infraroodlampen zijn een stuk zuiniger dan de gebruikelijke heaters en vooral in stallen die niet geïsoleerd zijn, zijn ze onmisbaar. Per infraroodlamp kan het energieverbruik flink verschillen en dat geldt helemaal voor solaria. Een solarium met 24 lampen, die per stuk een vermogen hebben van 250 W, zal je meer kosten dan 16 lampen van 150 W. Je wilt echter ook niet een te kleine warmtebron aanschaffen die je paard niet het gewenste comfort biedt. 

Bron: Commercieel persbericht