150209139_ABFweb
150209139_ABFweb

Zo laat je een doffe wintervacht glanzen met warme olie

Nieuws

Poetsen in de winter is best een uitdaging: lange haren, huidvet, nat, modder en natuurlijk de kou! Je krijgt je paard vast wel schoon als je hem wast, maar in de winter neemt jouw paard een (koude) douche meestal niet in dank af! De oplossing? Handdoeken, water en… warme olie.


Hot oiling


Professionele grooms noemen dit trucje ook wel ‘hot oiling’. En nee, wees maar niet bang: je gaat je paard niet te lijf met gloeiendhete olie. In plaats daarvan gebruik je de warmte en de stoom van vochtige handdoeken om de olie over de vacht te wrijven. Het is een snelle en handige manier om je paard zonder al te veel inspanning prachtig te laten glimmen. Beter nog dan de beste glansspray uit de ruitersportzaak!


De olie laat de vacht niet alleen glimmen, maar het verzorgt de doorgaans vrij droge wintervacht én het werkt zelfs een beetje vuilafstotend. Het werkt zowel op een geschoren, als een ongeschoren vacht.


De juiste olie


Het geheim van je paard oliën zit hem natuurlijk in het soort olie dat je gebruikt. In tegenstelling tot in Amerika, wordt olie bij ons vooral door het voer gedaan en niet zozeer op de vacht gebruikt. In principe kun je iedere natuurlijke olie gebruiken (zoals zonnebloemolie), maar wie het echt goed wil aanpakken zal op zoek moeten naar ‘grooming oil’. Het merk Shapley’s is in Amerika erg populair en voor ons online goed te verkrijgen.


Je doet best lang met een flesje, want veel olie heb je niet nodig: de juiste hoeveelheid kun je het beste afstemmen op hoe droog de vacht van je paard is. Daarnaast kun je de olie ook heel goed gebruiken in de manen en staart. Wanneer je de staart en manen eerst wast met een milde shampoo kan de olie goed intrekken en kun je er wekenlang ‘plezier’ van hebben!


Zo ga je te werk…


Om je paard te oliën heb je een paar dingen nodig, die je waarschijnlijk al op stal hebt liggen. Allereerst een emmer, zachte handdoeken, rubberen schoonmaakhandschoenen, olie en warm water. Heb je geen warm water op stal? Neem dan een waterkoker mee!


Stap 1


Begin met een schoon paard. Of schoon-genoeg. Geef je paard een stevige poetsbeurt met een rosborstel of poetshandschoen.


Je kunt hem zelfs eerst nog afdoen met warme handdoeken zónder olie (dat noemt men ‘hot toweling’). De stappen voor hot toweling zijn hetzelfde als hieronder, minus de olie.


Stap 2


Giet een paar goede scheuten olie in een emmer met heet water. Het water mag echt flink warm zijn: hoe meer damp ervan af komt, hoe beter.


Stap 3


Dip daarna je handdoek in het olie-water. Draai hem een paar keer goed door het mengsel en wring de handdoek daarna héél goed uit. De handdoek moet stomend vochtig zijn, maar absoluut niet doorweekt!


Stap 4


Wrijf daarna met de handdoek over de vacht van je paard, in de richting van de haargroei. Je paard mag trouwens absoluut niet nat worden, want dat betekent dat je je handdoek niet goed genoeg hebt uitgewrongen.


Stap 5


Voor een beetje extra glans kun je nog een paar scheutjes olie direct op de vochtige handdoek doen en daar nog een laatste keer mee over de vacht wrijven. Wrijf ook een extra keer langs de kootholtes. Deze zijn in de winter gevoelig voor mok: een laagje olie houdt de huid zacht en zorgt ervoor dat modder minder makkelijk blijft plakken.


Bron: Pro Equine Grooms