Mijn paard, mijn therapeut
Mijn paard, mijn therapeut Mijn paard, mijn therapeut, Karlijn met Zoef

Mijn paard, mijn therapeut: Zoef

Welzijn Coaching Opvallend

In deze rubriek lees je bijzondere verhalen over hoe het paard ons helpt in moeilijke periodes. Denk aan een ziekte, burn-out of depressie. Paarden zijn niet alleen ons beste vriend, maar werken ook therapeutisch. Lees het verhaal van Karlijn (13) en haar Zoef.

Eind 2018 werd een tumor ontdekt in Karlijn haar buik. Dit was het moment dat ze besloten om naast hun twee Shetlanders, Bobbie en Bas, ook een grotere pony aan hun kudde toe te voegen: een 10-jarige Tinker merrie met de naam Zoef. Sinds december 2019 heeft Karlijn 31 chemotherapieën ondergaan. Paardrijden is haar passie en Zoef zorgt voor troost, afleiding en plezier in deze moeilijke tijd.Zoef is een echte bliksemafleider

Karlijn haar moeder vertelt: “Als ouders hebben we de keuze gemaakt om Zoef te kopen, gebaseerd op confrontatie met de werkelijkheid. Het kan zo afgelopen zijn, dus laten we de droom van een paard aan huis verwezenlijken zolang dat kan. Zoef is echt een bliksemafleider voor Karlijn.”

Aan huis hebben ze een plekje met een weiland, paddock en schuilstal. Wanneer Karlijn fit genoeg is, rijdt ze op Zoef. Ze gaan lekker samen het bos in of rijden op het terrein van de ponyclub, iets verderop in de straat. Ook maken ze af en toe een sprongetje, wat Karlijn Zoef zelf geleerd heeft.

Goudeerlijk

De chemo’s zijn zwaar voor Karlijn, maar Zoef helpt haar hier doorheen. Zoef voelt precies aan wat Karlijn nodig heeft, houdt zichtbaar rekening met haar kwetsbaarheid en gedraagt zich bij Karlijn beheerst en voorzichtig, terwijl ze bij anderen echt een draak kan zijn. “Ze is goudeerlijk.”

“Meestal ga ik naar haar toe om te rijden, om mijn hoofd leeg te maken en leuke dingen te doen. Om te vergeten hoe mijn leven soms is. Ik kan mijn gevoel echt kwijt bij de paarden.  Zoef heeft me veel beter leren rijden en veel zelfvertrouwen gegeven. Ik ben minder snel bang. Minder bang rond de paarden, maar ook een klein beetje in het algemeen.”

Zoef de tweede

“We hopen dat we ooit met Zoef nog een veulen kunnen fokken, zodat we Zoef de tweede hebben.”

Bron: Bit & Cap

image6
image6-1
Karlijn en Zoef