oudere
oudere

Omgang met paarden vermindert symptomen Alzheimer

Welzijn Coaching Opvallend Wetenschap

Omgang met en het verzorgen van paarden vermindert de symptomen van Alzheimer. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Ohio in Amerika. Paardentherapie wordt al gebruikt bij kinderen en tieners met een emotionele- en ontwikkelingsstoornis, maar het blijkt nu dat ook dementerende ouderen veel baat kunnen hebben bij deze vorm van therapie.

Geheugenverlies

Naast geheugenverlies ondervinden mensen met Alzheimer vaak veranderingen in hun persoonlijkheid. Ze kunnen depressief, teruggetrokken of zelfs agressief zijn. De onderzoekers waren op zoek naar een manier om de emotionele belasting voor de patiënten en hun familie te verlichten.

Negatief gedrag

De omgang met paarden veranderde de stemming van de deelnemende mensen positief en ook waren er minder incidenten van negatief gedrag. “Onze focus ligt op het nu. Wat kunnen we doen zodat ze zich beter voelen en zich te vermaken op dit moment. Ook al kunnen ze het zich later misschien niet herinneren”, legde Dabelko-Schoeny, professor aan de Universiteit van Ohio, uit.

In het korte onderzoek brachten acht patiënten een maand lang iedere week een bezoek aan een stal, waar ze paarden verzorgden, met ze liepen en ze voerden. De onderzoekers zagen duidelijke tekenen dat de patiënten genoten van de tijd op stal: ze lachten, spraken met de paarden en werden extraverter.

Bron: Hoefslag