knuffelen
knuffelen

8 argumenten waarom iedereen paarden zou moeten waarderen

Recreatie Coaching Opvallend

“Als je geen paardenmens bent, kan het lastig zijn te begrijpen waarom sommige mensen zoveel van hun paarden houden”, schrijft Margaret Paul. “Er is iets met de energie van een paard, dat zorgt voor een krachtige verschuiving in mij. Wanneer ik helemaal gespannen ben, hoef ik Stryder alleen maar te knuffelen en voel ik mijn hele systeem tot afstemming komen. Zijn hartslag verlaagt mijn hartslag, totdat alle stress mijn lichaam heeft verlaten. Zijn zachte ogen brengen me in het heden en ik kan de liefde die ik voel nauwelijks bevatten.”

Deze ervaring is natuurlijk niet universeel, maar tijd met paarden is aan te bevelen, ook voor mensen die normaal gesproken amper bij een paard in de buurt komen. Wij paardenmensen krijgen een diep gevoel van voldoening uit het omgaan met onze paarden, maar ook als je geen paard hebt kun je tijd met ze doorbrengen en meeliften op de vele voordelen die dat met zich mee brengt. De volgende acht redenen laten zien dat tijd met paarden gezond is, zowel voor lichaam als geest. Oók voor mensen die normaal gesproken niets met paarden hebben.

Ze helpen ons met het vinden van gemeenschappelijke grond

Wanneer we tijd doorbrengen met paarden - van het borstelen van hun manen tot het wandelen over een bospad - voelen we een natuurlijke connectie en nabijheid tot het ze. Dat zit in onze intuïtie, maar is ook wetenschappelijk bewezen.

“Er zijn opvallende overeenkomsten tussen paarden en mensen”, aldus Dede Beasley, paardentherapeut. “Paarden zijn net als mensen sociale wezens en de dynamiek in hun kudde komt opvallend overeen met het menselijke familiesysteem. Het paard is een verfijnd kuddedier en begint meteen met het opbouwen van relaties met mensen, hij maakt ze lid van zijn kudde.”

Ze helpen ons rustig te blijven

Huisdieren hebben het ongelooflijke vermogen om stress te verminderen en het ‘Zen-gevoel’ te vergroten door ons simpelweg met hun mooie ogen aan te kijken. Die kracht is niet alleen beperkt tot honden en katten. Een van de vele psychologische voordelen van het spenderen van tijd met paarden is het feit dat ze de rustige natuur binnen in ons aanmoedigen. Een onderzoek van de Universiteit van Washington suggereert dat tieners in het bijzonder worden beïnvloed door de aanwezigheid van een paard, wanneer ze veel tijd in de weide met paarden doorbrengen hebben ze minder kans op stress.

Ze helpen ons leren

Een baanbrekende studie uit 2013 van de Universiteit van Kentucky toonde aan dat tijd doorbrengen met paarden mensen kan helpen een gevoel van empathie te ontwikkelen. Daarnaast verbetert het de sociale en leidinggevende vaardigheden. De kleine groep verpleegkundigen van het Chandler Ziekenhuis in Groot-Brittanië die meedeed aan het onderzoek wees op het belang van zelfbewustzijn en non-verbale communicatie tijdens hun tijd in de stallen.

“Als paarden je vaardigheid om anderen en jezelf beter te begrijpen verbeteren, dan is de gezondheidszorg een perfecte plaats voor onderzoeken als deze”, aldus projectmanager Lissa Pohl. “Als verpleegkundigen en artsen kunnen profiteren van de samenwerking met paarden zal dat uiteindelijk hun patiënten ook ten goede komen.”

Ze houden ons gezond

Onderzoek suggereert dat paardentherapie, een methode waarbij paard-gerelateerde activiteiten worden gebruikt voor mensen die lijden aan een verscheidenheid van gezondheidsproblemen, de fysieke, beroeps- en emotionele groei bevordert. Een studie in opdracht van de Britse Horse Society in 2011 bevestigde dat regelmatig paardrijden en het doen van paardgerelateerde activiteiten - zoals het uitmesten van stallen - gelden als matig intensieve lichaamsbeweging en helpen om gezond te blijven. Aanvullend onderzoek associeert paardentherapie met een lagere bloeddruk en hartslag, minder stress en minder symptomen van angst en depressie.

Ze verlichten symptomen van de ziekte van Alzheimer

Voor mensen die lijden aan een verscheidenheid van ziekte en aandoeningen heeft tijd doorbrengen met paarden dus veel lichamelijke en geestelijke voordelen. Mensen met Alzheimer ervaren hun tijd tussen de paarden als therapeutisch. De ziekte wordt vooral geassocieerd met geheugenverlies, maar ook de persoonlijkheid van patiënten veranderd, wat vaak leidt tot een slecht humeur en het terugtrekken van andere mensen. Paardentherapie geeft patiënten een gevoel van rust en verlicht de frustratie die de ziekte veroorzaakt.

Ze zijn de beste therapeuten

Paardentherapie-activiteiten, waaronder alles van verzorging tot het voeren en wandelen tot rijden, kan de psychische gezondheid aanzienlijk verbeteren, in het bijzonder bij mensen die zich niet kunnen vinden in traditionele therapievormen. Paardentherapie verlicht gedragsproblemen als ADHD, helpt bij alcohol- en drugsmisbruik, eetstoornissen en biedt steun voor slachtoffers van lichamelijk misbruik.

“Een paard is de perfecte spiegel, het zijn hele emotionele wezens. We beginnen nu pas te realiseren hoe intelligent ze eigenlijk zijn”, vertelt Gabrielle Gardner, therapeut. De voordelen van het werken met paarden worden ook steeds meer gezien door therapeuten die met autistische kinderen werken.

Ze helpen ons in het heden te leven

In een open klinische studie in 2007 onderzochten wetenschappers de mogelijke effectiviteit van paarden-geassisteerde ervaringstherapie. Na afloop melden deelnemers dat ze het gevoel hadden meer in het heden te leven, beter in staat waren om het leven volledige in het hier en nu te leven, minder spijt-, schuld- en wrokgevoelens hadden, minder angst hadden voor de toekomst en zich onafhankelijker en meer zelfondersteunend voelden.

Ze brengen een gevoel van verwondering in ons naar boven

“Er is iets aan de buitenkant van een paard dat goed is voor de binnenkant van een man.” - Winston Churchill

Paarden hebben een belangrijke rol gespeeld in de mythologie, inspireerden talloze boeken en verhalen en hebben dienst gedaan als de meest gewaardeerde familieleden van mensen van over de hele wereld. Velen beweren dat er geen beter voorbeeld is van zowel de zachtheid als kracht in de natuur, een combinatie die ons lichter laat voelen in hun aanwezigheid en vrij laat zijn om de wereld om ons heen te verkennen. Wetenschap terzijde, de magische en ontroerende kwaliteiten die paarden bezitten zijn niet te ontkennen.

Bron: Huffington Post