Dierenarts controle
Dierenarts controle Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

Wensenlijstje van je dierenarts

Welzijn Opvallend Verzorging Veterinair

Hoe houd je je paard zo fit en gezond mogelijk? Op die vraag is niet één antwoord. Hoewel we dat als paardeneigenaren en -liefhebbers soms wel heel graag zouden willen. Er zijn vier dingen waarvan je dierenarts zou willen dat je ze consequent zou doen, ter bevordering en ondersteuning van de gezondheid van je geliefde viervoeter.

1. Jaarlijkse gezondheidscheck

Elk jaar een volledig onderzoek laten doen door een dierenarts. Volgens de meeste dierenartsen is dat geen overbodige luxe. Niet alleen om je paard te laten vaccineren, maar ook om gezondheidsprobleempjes die je gemakkelijk over het hoofd ziet op te sporen. 

Bryan M. Waldridge, hoofd dierenarts bij Kentucky Equine Research, zegt hierover: “Als je je paard dagelijks ziet - vaak door een roze bril – kunnen probleempjes op het gebied van gebitsonderhoud, beslag, vacht en lichaamsgewicht onopgemerkt blijven.” Hij geeft tevens aan het vroegtijdig opsporen van problemen goed is voor het paard, maar zeker ook voor de portemonnee van de eigenaar.

2. Ontwormen

Niet alle ontwormingsprogramma’s zijn nog effectief. Het is daarom goed om de opties voor doelgericht ontwormen met je dierenarts te bespreken. Inwendige parasieten kunnen immers koliek, gewichtsverlies, lusteloosheid, diarree en een slechte vacht veroorzaken.

3. Dieetwensen

Misschien heeft je paard wel een specifiek dieet nodig. Het is altijd goed om de voeding van je paard te bespreken met je dierenarts. Je kunt het dan hebben over de kwaliteit van het hooi, alternatieven voor hooi en eventuele supplementen. Je kunt ook een hooianalyse overwegen.

4. Gewicht

Leer hoe je de BCS (Body Condition Score) nauwkeurig doet. En doe dit vervolgens regelmatig. Het scoren van de BCS is een kunst, ook al klinkt het eenvoudig. Veranderingen in het gewicht kunnen iets zeggen over de gezondheid van je paard.

Misschien is deze lijst in jouw ogen niet volledig. Welk punt zou jij toevoegen?

Bron: Equinews.com