Afbeelding
Foto: Made By Jessy Photography

Blog Martine du Floo (4) | Craniosacraal therapie

Welzijn Column Verzorging

Craniosacraal therapie richt zich op het samenspel van fysieke, emotionele en mentale lagen die samen het wezen van een paard vormen. In deze lagen kunnen op bewust en onbewust niveau blokkades ontstaan die door deze therapie opgelost zouden kunnen worden.

Zit het paard optimaal in zijn of haar vel, dan kan het maximaal presteren. En natuurlijk hoeft een behandeling niet altijd om een bepaalde reden te worden ingezet. Ik heb veel mensen die hun paarden regelmatig een onderhoudsbehandeling gunnen.

In deze blog vertel ik kort samengevat wat craniosacraal therapie is en geef ik een voorbeeld van casuïstiek uit mijn praktijk.

Wat is craniosacraal therapie

Craniosacraal therapie komt voort uit de osteopathie. In de 19e eeuw ontdekte arts-osteopaat William Sutherland dat de schedel, de wervelkolom en het heiligbeen met elkaar in verbinding staan via het hersenvocht (liquor).

Dit vocht bevindt zich rondom de zenuwbanen binnen het harde hersenvlies (dura mater) en de hersenen en beweegt door het gehele lichaam heen in een heel traag en ritmisch ritme. De dura mater is een vlies van collageen bindweefsel tussen de schedel en delen van het centrale zenuwstelsel.

Blokkades oplossen

Deze blokkades kunnen zowel op fysiek, emotioneel als mentaal gebied ontstaan en zullen op al die lagen problemen opleveren. Te veel training, maar ook mentale aspecten uit een eventueel verleden, zoals mishandeling etc kunnen uiteindelijk mentale en fysieke klachten opleveren. Een paard laat verder niet vaak zien dat het pijn heeft dus ook met blessures loopt het vaak door totdat het niet meer gaat.

Hoe uiten deze klachten zich

Mentaal kan dat door zogenaamde gewoontes, zoals bijvoorbeeld in stress situaties de tong uit de mond te laten hangen of er zelfs op te bijten.

Als er blokkades zijn, kunnen de spieren uiteindelijk ook niet goed samenwerken en kan er spanning ontstaan in het deel van het lichaam dat dan overbelast wordt.

Casuïstiek 


 Norah en Lindsey - Foto: Privébezit

Norah, 2-jarige Tinker merrie

Norah staat 24/7 buiten met andere paarden en Lindsey is uitermate zorgzaam voor haar paardenvriendin. Ook nu ze haar nog niet onder het zadel heeft is Lindsey zeer alert op haar en ze vroeg mij haar een craniosacraal behandeling te geven. Ze had stijfheid in haar kaak vooral omdat Lindsey zag dat ze haar tong uit haar mond liet hangen en daarop beet en zoog.

Norah had na de opfok deze gewoonte ontwikkeld. Vooral bij stress situaties. De dierenarts en tandarts konden geen oorzaken vinden voor dit gedrag en we hebben besloten dat het veilig was haar een eerste craniosacraal behandeling te geven.

De behandeling duurt gemiddeld 45 minuten tot 1 uur. Maar Norah liet het allemaal toe, terwijl ze zelfs een beetje achteraf van ‘haar kudde’ stond. Ze reageerde meteen door ontspannen de behandeling te ondergaan.

De week na de behandeling kan het lichaam reageren door afvalstoffen te verwijderen. Norah deed dat door een aantal dagen ‘mestwater’ uit te scheiden. 

Ik spreek altijd met de eigenaar af mij op de hoogte te houden van de mentale en fysieke reacties van het paard. Na de eerste behandeling kreeg ik een filmpje met de opmerking ‘dit heeft ze al lang niet meer gedaan’. En de tong niet meer gezien. 

Drie weken later heb ik Norah nog een tweede maal behandeld met wat meer aandacht voor haar kaak. Mentaal werd ze sterker in de kudde en eiste haar plekje wat meer op.

Hieronder wat foto’s van spanning naar ontspanning gedurende de behandeling.


Foto: Martine du Floo


Foto: Martine du Floo

Ik behandel regelmatig ook paarden in een kudde. Bijzonder om te zien en voelen dat kuddegenoten ‘meedoen’ met de behandeling. Ook paarden die dressuurmatig en als springpaard worden gebruikt behandel ik in een rustperiode. Ze reageren daar geweldig op. Net als topsporters zijn deze dieren gebaat met een rustperiode en dan is een CST behandeling aan te bevelen.

Wie ben ik

Ik ben Martine du Floo, bewegingsspecialist en homeopaat voor mens en dier, masseur voor mens en paard en craniosacraal therapeut voor paarden. Mijn expertise is holistisch, verbindend en ik zet mijn kennis in om zowel mens als dier in een goede balans te krijgen. 

www.martinedufloo.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding